Aanhouding voor Rotterdamse prostitueemoorden

De man wordt verdacht van zeker twee moorden, maar heeft in de jaren 80 en 90 mogelijk zelfs vijf vrouwen omgebracht.

Een pater dominicaan ruimt rommel op bij 'Perron Nul', bij het Rotterdamse Centraal station in de jaren 90. Foto ANP

De politie heeft een verdachte opgepakt in verband met de dood van zeker twee prostituees in Rotterdam, in de jaren 90. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. De moorden worden gelinkt aan de dood van nog eens drie vrouwen, in een periode van in totaal tien jaar. De man van 58, die sinds de moorden van Rotterdam naar Schiedam verhuisd is, kwam in beeld door DNA-onderzoek.

De 58-jarige man werd dinsdag al aangehouden door rechercheurs van het Rotterdamse cold-caseteam, dat onderzoek doet naar de moorden. De aanhouding was mogelijk dankzij jarenlang DNA-onderzoek naar de sporen die gevonden waren op het lichaam van een van de vrouwen. In het sperma werd een zogenoemd “zeldzaam kenmerk” gevonden, waardoor onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in de DNA-database voor strafzaken op zoek konden naar een match met familieleden die verder weg stonden dan doorgaans mogelijk is.

In de database werden vijfhonderd mensen gevonden met dezelfde zeldzame afwijking. Na verwantschapsonderzoek bleef nog een naam over, die naar later bleek pas in de zesde generatie aan de verdachte te linken was: hun gedeelde voorouder werd begin negentiende eeuw geboren. Tijdens het onderzoek werd het DNA van een tweede familielid van de verdachte aan de database toegevoegd, dat een nieuwe match opleverde. De combinatie van die twee personen leverde samen met onderzoek van de politie de naam van de verdachte op.

Lees ook de reconstructie uit 2016 over deze zaak: De ripper van Rotterdam

Dini Stijger en Francis Garcia-Hofland

De twee vrouwen werden in 1990 en 1991 gevonden in het centrum van Rotterdam. Dini Stijger (toen 45) en Francis Garcia-Hofland (22) werden acht maanden na elkaar om het leven gebracht. Beiden waren ze deels ontkleed, en door messteken om het leven gekomen.

Al jaren wordt de dood van vijf Rotterdamse prostituees, inclusief Dini Stijger en Francis Garcia-Hofland, toegeschreven aan de zogenoemde Tippelmoordenaar. Zijn eerste slachtoffer zou Beppie Michels geweest zijn, in april 1989. In november van dat jaar werd het lichaam gevonden van Mientje van Balkom. Na de dood van Francis Garcia-Hofland in juni 1991 lijkt het enkele jaren stil geweest te zijn, tot in juni 1999 het vermoedelijk laatste slachtoffer van de Tippelmoordenaar gevonden werd: de 22-jarige Jeanette Sip.

De politie onderzoekt nog of de Schiedammer ook in verband te brengen is met de drie zaken uit 1989 en 1999. Hij zit vast, en wordt later vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

    • Bastiaan Nagtegaal