Negentig dagen cel geëist tegen oud-scheidsrechter Jol

Dick Jol wordt verdacht van het bedreigen en mishandelen van zijn buurman en diens vriendin.

Jol vrijdag bij aankomst bij de rechtbank in Den Haag.
Jol vrijdag bij aankomst bij de rechtbank in Den Haag. Foto Bas Czerwinksi/ANP

Oud-voetbalscheidsrechter Dick Jol heeft vrijdag door het Openbaar Ministerie in Den Haag negentig dagen gevangenisstraf tegen zich horen eisen, waarvan 75 dagen voorwaardelijk. Ook eiste het OM een werkstraf van 180 uur.

De 61-jarige Jol wordt verdacht van het bedreigen en mishandelen van zijn buurman en diens vriendin, eind 2015. Hij zou hen met een anderhalve meter lange metalen staaf hebben mishandeld en het tweetal ook met de dood hebben bedreigd. Drie personen deden aangifte tegen de oud-scheidsrechter. Omdat Jol al vijftien dagen in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij niet terug de cel in.

Jol wond zich op over het feit dat de twee, volgens Jol niet voor het eerst, met hun scooter over de stoep reden, zo citeert ANP zijn verklaring tegenover de rechtbank:

“Als mijn dochtertje op dat moment naar buiten was gelopen, was ze er geweest. Ze hadden al eerder mijn bejaarde buurvrouw bijna uit haar steunkousen gereden.”

Jol sprak het tweetal aan op hun gedrag en vervolgens werd er over en weer gescholden. Jol zou daarna zijn buurman met de staaf op zijn heup hebben geslagen. Diens vriendin zou op haar borst zijn geraakt en werd naar het ziekenhuis gebracht. Beiden hielden geen blijvend letsel over aan het incident.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.

    • Etienne Verschuren