Na dertig jaar Rotterdamse seriemoordenaar opgepakt

dna-match De man heeft in de jaren 80 en 90 mogelijk zelfs vijf vrouwen omgebracht. Vier werkten op tippelzones.

De politie heeft een verdachte opgepakt in verband met de moord op zeker twee vrouwen in Rotterdam, in de jaren negentig. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. De moorden worden gelinkt aan de dood van nog eens drie vrouwen, in een periode van in totaal tien jaar. Bij vier van de vrouwen was de keel doorgesneden met een vilmes.

De nu gearresteerde man van 58, die sinds de moorden van Rotterdam naar Schiedam is verhuisd, kwam in beeld door DNA-verwantschapsonderzoek.

De verdachte is dinsdag al aangehouden door rechercheurs van het Rotterdamse cold-caseteam, dat de zaken in 2011 heropende. De aanhouding was mogelijk dankzij jarenlang DNA-onderzoek naar de sporen die zijn gevonden op het lichaam van een van de vrouwen, Dini Stijger. Zij leefde op straat, maar tippelde in tegenstelling tot de andere slachtoffers niet.

In het sperma werd een zogenoemd „zeldzaam kenmerk” gevonden. Dat maakte het voor onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) mogelijk in de DNA-database voor strafzaken op zoek te gaan naar een match met familieleden.

In de database werden vijfhonderd mensen gevonden met dezelfde zeldzame genetische afwijking. Na verwantschapsonderzoek bleef nog een naam over, die naar later bleek pas in de zesde generatie aan de verdachte te linken was: hun gedeelde voorouder werd begin negentiende eeuw geboren. Door een nieuw misdrijf werd tijdens het onderzoek een tweede familielid van de verdachte aan de database toegevoegd. Dat leverde een nieuwe match op. De combinatie van die twee personen leverde samen met onderzoek van de politie de naam van de verdachte op.

Tippelmoordenaar

De twee vermoorde vrouwen zijn in 1990 en 1991 gevonden in het centrum van Rotterdam. Dini Stijger (toen 45) en Francis Garcia-Hofland (22) zijn acht maanden na elkaar om het leven gebracht. Beiden werden deels ontkleed gevonden.

Al jaren wordt de dood van vier Rotterdamse prostituees en een dakloze, inclusief Stijger en Garcia-Hofland, toegeschreven aan de zogenoemde Tippelmoordenaar. Zijn eerste slachtoffer zou Beppie Michels geweest zijn, in april 1989. In november van dat jaar werd het lichaam gevonden van Mientje van Balkom. Na de dood van Francis Garcia-Hofland in juni 1991 lijkt het enkele jaren stil geweest te zijn, tot in juni 1999 het vermoedelijk laatste slachtoffer werd gevonden: de 22-jarige Jeanette Sip.

De Schiedammer zit vast en wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.