Mishandeling migranten op koude Balkan: hondenbeten en elektrische schokken

Maalik uit Afghanistan forceerde het grenshek en liep een half uur door Hongarije toen de politie hem en zijn medevluchtelingen opmerkte. Honden werden losgelaten. „Ze beten niet, maar we waren erg bang.” Daarop werden Maalik en de anderen gedwongen zich uit te kleden. „We moesten zitten in de sneeuw, hadden het ijskoud.” Agenten sloegen hen en pakten hun telefoons en geld af. „Daarna stopten ze ons in een auto en reden ze terug naar de grens.”

De verhalen staan in een rapport van Oxfam Novib over de behandeling van economische migranten en vluchtelingen. Hongarije, Bulgarije en Kroatië schenden het EU-vluchtelingenrecht. Migranten kunnen vaak geen asiel aanvragen, worden snel weer de grens met Servië of Turkije overgezet. Mishandelingen leiden soms tot zulke verwondingen, dat opname nodig is.

In opdracht van Oxfam spraken mensenrechtenorganisaties begin 2017 met 140 migranten in Servië en Macedonië. Anoniem vertellen ze over reizigers die door mishandeling een arm braken of hoofdletsel opliepen, of onderkoeld raakten nadat Servische mannen in uniform hen bij 11 graden onder 0 bij de Bulgaarse grens achterlieten. Op de site van Oxfam zeggen vluchtelingen in de vrieskou te zijn overgoten met koud water, gebeten door honden en elektrische schokken kregen.

Oxfam roept Servië, Macedonië, Kroatië, Hongarije en Bulgarije op de situatie aan de grenzen snel te verbeteren en de verantwoordelijken voor mishandelingen op te sporen. De EU wordt gevraagd meer legale migratiekanalen te openen en vluchtelingen die na het sluiten van de grenzen op de Balkan in Griekenland kwamen vast te zitten, versneld te verspreiden over Europa.

UNHCR sloeg vorig jaar al alarm na ruim 100 meldingen van excessief geweld en de dood van een Syriër aan de Hongaarse-Servische grens. Hongarije verklaarde dat claims over mishandelingen niet bevestigd konden worden. Donderdag verklaarde Boedapest dat een agent is ontslagen om mishandelen van migranten.

    • Wilmer Heck