Medewerker Siemens opgepakt voor bedrijfsspionage

Hij zou geheime technische gegevens verkocht hebben aan een Chinese concurrent. De FIOD doet onderzoek.

Archiefbeeld. Foto Koen van Weel/ANP

De FIOD heeft donderdag op het station van Almelo een 65-jarige medewerker van Siemens aangehouden omdat hij geheime bedrijfsinformatie zou hebben doorverkocht aan een Chinese concurrent. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. Siemens was de bedrijfsspionage zelf op het spoor gekomen, en heeft aangifte gedaan, aldus het OM.

De man werd aangehouden terwijl hij probeerde via Schiphol naar China te vliegen. Zijn bagage, woning in Almelo en werkplek bij Siemens in Hengelo werden doorzocht. Siemens bevestigt dat de man een medewerker bij het bedrijf is, maar weigert verder ieder commentaar.

De man heeft technische specificaties van een stoomturbine verkocht aan de Chinezen. Daarmee heeft hij volgens het OM mogelijk inbreuk gemaakt op het octrooirecht. Dergelijke schendingen van het zogenoemde intellectuele eigendomsrecht zijn volgens het OM “uitgegroeid tot een fenomeen met internationale dimensies”.

    • Bastiaan Nagtegaal