Teruglezen: het liveblog over de luchtaanvallen van de VS in Syrië

De spoedvergadering is afgelopen, we beëindigen het liveblog

Voorzitter van de Veiligheidsraad Nikki Haley heeft de spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad beëindigd. We sluiten daarmee ook het liveblog af. Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen van vrijdag:

 • Donderdagnacht om 02.40 (Nederlandse tijd) vuren Amerikaanse marineschepen vanuit de Middellandse Zee 59 Tomahawk-raketten af op de Al-Shayrat luchtmachtbasis in de buurt van de Syrische stad Homs. Het gaat om een vergeldingsactie voor de chemische aanval die het Syrische regime eerder deze week zou hebben uitgevoerd op haar eigen bevolking. Daarbij zijn zeker zeventig mensen omgekomen.
 • Door de aanval is de luchtmachtbasis bijna geheel zijn vernietigd. In totaal komen zeven personen om en raken meerdere mensen gewond.
 • Rusland veroordeelt het bombardement sterk en spreekt van een "agressieve daad tegen een soevereine staat". Ook Iran veroordeelt de aanvallen.
 • Het bombardement wordt echter gesteund door veel landen: Frankrijk, Duitsland, Nederland, Saoedi-Arabië, Israël, Australië, het Verenigd Koninkrijk, Turkije, Japan en ook de NAVO en EU laten allen op zijn minst weten begrip te hebben voor het Amerikaanse bombardement. China en Indonesië stellen zich terughoudender op.
 • Op verzoek van Rusland komt de VN-Veiligheidsraad in een spoedzitting bijeen. Enkele van de hierboven genoemde landen herhalen daar hun standpunt ten aanzien van de bombardementen. De Britse en Amerikaanse gezant spreken zich sterk uit tegen het Syrische regime en de rol van Rusland in het conflict.

VS-ambassadeur Haley spreekt harde woorden over Syrië en Rusland

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley. Foto Stephanie Keith/Reuters

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley, op dit moment tevens voorzitter van de Veiligheidsraad, heeft zich in haar hoedanigheid als ambassadeur zeer sterk uitgesproken tegen het handelen van Syrië en Rusland.

Volgens Haley zijn de dagen dat Assad kon wegkomen met het begaan van oorlogsmisdaden definitief voorbij. Tevens sprak ze dreigende woorden aan het adres van het Syrische regime:

"We zijn bereid meer te doen. We hopen dat dat niet nodig zal zijn."

Ook Rusland kreeg een veeg uit de pan van Haley, die de Amerikaanse luchtaanvallen "volkomen gerechtvaardigd" noemde:

"Rusland is verantwoordelijk voor het verwijderen van chemische wapens in Syrië. Ze hebben, overduidelijk, gefaald."

VS gaan onderzoek doen naar rol Rusland in chemische aanval Syrië

De Verenigde Staten weten vooralsnog niets van Russische betrokkenheid bij de chemische aanval eerder deze week Syrië. Wel willen de VS gaan onderzoeken welke rol Rusland heeft gespeeld, dat zegt een hooggeplaatste militaire functionaris volgens AP.

Wat vaststaat, zo zegt de functionaris, is dat Rusland heeft gefaald in het tegenhouden van het Syrische regime in het uitvoeren van de chemische aanval.

Kijk hier de spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad live mee

Rusland spreekt van 'onrechtmatige acties' met mogelijk grote gevolgen voor de stabiliteit

VN-gezant Vladimir Safronkov.

VN-gezant Vladimir Safronkov. Foto Jewel Samad/AFP

De Russische VN-ambassadeur Vladimir Safronkov noemt de Amerikaanse aanvallen "onrechtmatige acties" waarvan de consequenties "uiterst serieus" kunnen zijn voor de regionale en internationale stabiliteit. Volgens Safronkov hebben de Verenigde Staten het kleine beetje progressie dat de afgelopen tijd in Syrië werd geboekt, volledig tenietgedaan.

Safronkov verwees verder naar de rol van de Verenigde Staten in Mosul, waar enkele weken geleden tientallen burgerdoden vielen. De VS erkenden verantwoordelijk te zijn voor de doden. Volgens Safronkov zijn de aanvallen van de VS in Syrië een manier om de aandacht af te leiden.

Intussen meldt Interfax dat een bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson aan Moskou op het programma staat. Volgens het Russische persbureau wordt van Tillerson verwacht dat hij de houding van Amerika ten opzichte van Syrië duidelijk maakt na de luchtaanvallen in dat land.

Frankrijk: luchtaanvallen waren rechtmatige reactie

De Amerikaanse luchtaanvallen in Idlib waren een rechtmatig antwoord op de acties van het regime van de Syrische president Assad. Dat zegt de Franse gezant bij de VN, François Delattre. Volgens Delattre wil Assad "eenvoudigweg iedereen die hem tegenwerkt vernietigen, ongeacht de prijs".

Frankrijk is één van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad, naast China, Rusland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

VS en Rusland houden contact in Syrië om ongelukken te voorkomen

De Verenigde Staten en Rusland blijven contact houden in Syrië om militaire botsingen te voorkomen. Dat heeft een hooggeplaatst lid van het Amerikaanse leger laten weten aan AP. Rusland stemde in met het Amerikaanse voorstel om de hotline in stand te houden.

Volgens de functionaris heeft het Amerikaanse leger geen reden om aan te nemen dat Rusland wraakacties voorbereidt.

Britse VN-gezant veroordeelt rol Rusland in Syrië sterk

De Britse VN-gezant Matthew Rycroft.

De Britse VN-gezant Matthew Rycroft. Foto Bebeto Matthews/AP

Inmiddels is de spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad over de situatie in Syrië begonnen. De Britse gezant Matthew Rycroft heeft zich in sterke bewoordingen uitgelaten over rol die Rusland speelt in het conflict.

Volgens Rycroft zijn de luchtaanvallen van de Amerikanen ook een "waarschuwing" voor de Syrische president Assad, die hij een "oorlogscrimineel" noemde.

Als Rusland niet zeven maal een VN-resolutie had gevetood, zo zei Rycroft, had Assads regime allang op sancties kunnen rekenen.

VN-chef roept partijen op tot terughoudendheid

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres heeft de betrokken partijen bij het Syrische conflict vrijdag opgeroepen tot terughoudendheid om nog meer lijden voor de Syrische bevolking te voorkomen. Dat meldt Reuters.

Guterres zegt zich ervan bewust te zijn dat de Amerikaanse luchtaanvallen het risico op escalatie van het conflict hebben vergroot:

"Er is geen andere oplossing voor dit conflict dan een politieke. Ik roep alle partijen op de gesprekken voort te zetten in Genève."

Later op vrijdag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen.

Een korte historie van chemische wapens in Syrië

Eerder deze week waarschuwde Trump er al voor dat de aanval met chemische wapens van het regime van president Assad niet ongestraft kon blijven. Met de actie voegde Trump de daad bij het woord, iets wat zijn voorganger Obama nooit deed. Die had het in 2012 over the red line: als Assad daaroverheen zou gaan, zou er worden ingegrepen. Dit ging eraan vooraf:

Veiligheidsraad komt vrijdagmiddag bijeen

De VN-Veiligheidsraad komt vrijdag om 17.30 uur Nederlandse tijd bijeen om de Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië te bespreken. De spoedbijeenkomst is aangevraagd door Rusland en zal openbaar zijn, meldt AFP.

Rusland wil spoedvergadering VN-werkgroep over staakt-het-vuren

Rusland heeft aangedrongen op een spoedoverleg van de werkgroep van de Verenigde Naties die gaat over het staakt-het-vuren in Syrië, meldt Reuters. De werkgroep, onder leiding van VN-diplomaat Staffan de Mistura werd begin 2016 opgericht met steun van de Verenigde Staten en Rusland.

Rusland wil dat de werkgroep vrijdagmiddag om 15.00 uur in Genève bijeenkomt.

Erdogan: aanvallen positieve ontwikkeling, maar niet genoeg

De Turkse president Erdogan juicht het Amerikaanse bombardement toe, maar het is volgens hem nog lang niet genoeg om het Syrische volk te beschermen. Dat heeft de Turkse president vrijdag gezegd volgens Reuters.

Erdogan zegt dat er "serieuze stappen" genomen dienen te worden:

"De internationale gemeenschap heeft het vermogen het regime en de terroristische organisaties te stoppen. Ik hoop dat de actieve houding van de Verenigde Staten in Idlib het begint vormt van dergelijke ontwikkelingen."

Iran: VS vechten aan dezelfde kant als IS en Al-Qaeda

Via Twitter heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif gereageerd op het Amerikaanse bombardement. Iran veroordeelt elke chemische aanval, zo geeft hij aan, en verwijst naar het Iraakse optreden in de Irak-Iranoorlog in de jaren tachtig. Tijdens deze oorlog werd Irak, geleid door dictator Saddam Hussein, gesteund door de Verenigde Staten.

Twitter avatar JZarif Javad Zarif As the only recent victim of mass use of chemical weapons (by Saddam in the 80's), Iran condemns use of all WMD by anyone against anyone.1/3
Twitter avatar JZarif Javad Zarif US aids Saddam's use of CW against Iran in 80's; then resorts to military force over bogus CW allegations: 1st in 2003 and now in Syria. 2/3

Door het regime van Assad aan te vallen vechten de Amerikanen nu aan dezelfde kant als terroristische bewegingen Islamitische Staat en Al-Qaeda, aldus Zarif.

Twitter avatar JZarif Javad Zarif Not even two decades after 9/11, US military fighting on same side as al-Qaida & ISIS in Yemen & Syria. Time to stop hype and cover-ups. 3/3

Het hoofd van de parlementaire commissie voor nationale veiligheid en buitenlandse politiek heeft zich in veel scherpere woorden uitgelaten over de Amerikaanse aanval. Alleaddin Boroujerdi zei, zo meldt het Iraanse persagentschap ICANA, dat "Rusland en Iran niet stil zullen blijven na dit soort acties die de belangen in de regio schaden".

Turks protest voor Russische en Iraanse ambassade

Ongeveer 250 leden van een Turkse vakbond hebben op vrijdag in Ankara gedemonstreerd voor de Russische en Iraanse ambassade tegen de gifgasaanval in Syrië. Rusland en Iran zijn belangrijke bondgenoten van het Syrische regime. Ze droegen zwart beschilderde doodskisten met foto's van de slachtoffers van de chemische aanval. Bij dit bombardement waarbij waarschijnlijk het verboden saringas werd ingezet kwamen zeker tachtig mensen om het leven, onder wie vele kinderen.

Lees ook: Gruwelijke chemische aanval in Syrië volgt op gebruik van chloorgas

Foto Adem Altan/ AFP

Foto Burhan Ozbilici/ AP

Foto Burhan Ozbilici/ AP

'Russische luchtaanvallen in provincie Idlib'

Russische gevechtsvliegtuigen hebben op vrijdag meerdere luchtaanvallen uitgevoerd in de Noord-Syrische provincie Idlib. Ook het dorp Khan Sheikhoun, dat dinsdag werd getroffen door een gasaanval, werd gebombardeerd. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat via activisten de situatie in Syrië monitort. Het is niet bekend of er ook slachtoffers zijn gevallen.

In het dorpje Hersh in de provincie Idlib zijn bij luchtaanvallen acht doden gevallen en tien gewonden, zo meldt een journalist die is verbonden aan rebellenbeweging het Vrije Syrische leger.

In de provincie Idlib zijn verscheidende rebellenbewegingen actief. Het gaat om onder meer Jahbat Fatah al-Sham, eerder bekend onder de naam Al-Nusra, en de militair sterke Ahrar al-Sham: een salafistische groepering. Ook een groot aantal 'gematigde' rebellen bevindt zich in Idlib. Begin deze week werd bekend dat zij een nieuwe aliantie hebben gevormd en steun krijgen van de Verenigde Staten, Turkije en landen in de Arabische Golf.

Daarnaast zijn duizenden burgers uit Oost-Aleppo naar Idlib gevlucht. Het geweld lijkt hen te achtervolgen.

Lees ook: De Syriërs uit Aleppo worden geëvacueerd naar een Al-Qaeda-bolwerk

Khan Sheikhoun in de provincie Idlib

Dodental luchtaanvallen naar zeven, Assad spreekt van 'roekeloze' actie

Het dodental van de Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië is opgelopen naar zeven, dat heeft een Syrische overheidsfunctionaris laten weten volgens AP. De Syrische president Assad heeft de aanvallen intussen veroordeeld. Hij sprak van "roekeloos, onverantwoord gedrag". Eerder had het Syrische leger de aanvallen al als "pure daad van agressie" veroordeeld.

Ook EU-top achter Amerikaanse luchtaanvallen

Ook de Europese Unie staat achter de Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië. Dat hebben EU-president Donald Tusk en voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker vrijdag laten weten.

Juncker liet in een verklaring weten dat ook de EU door de Verenigde Staten op de hoogte is gesteld van het plan van de aanvallen. De VS zouden de EU hebben laten weten dat het zou gaan om een beperkte vergeldingsactie, bedoeld om Syrië af te schrikken van verder gebruik van chemische wapens. Juncker "begrijpt" militaire acties die gericht zijn op het tegenhouden van het gebruik van chemische wapens.

NAVO: Syrië volledig zelf verantwoordelijk voor aanval VS

Het Syrische regime is "volledig zelf verantwoordelijk" voor de Amerikaanse luchtaanvallen. Dat heeft NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg vrijdag gezegd. Tegenover Reuters:

"Elk gebruik van chemische wapens is onaanvaardbaar, kan niet zonder gevolgen blijven en degenen die erachter zitten moeten ervoor verantwoordelijk worden gehouden."

Stoltenberg werd door de Amerikaanse minister van Defensie op de hoogte gesteld van het plan van de luchtaanvallen.

Foto's vanuit Syrië

Rebellen van het Vrije Syrische Leger hebben de Amerikaanse aanval verwelkomd. Zij hopen dat de VS nu ook andere militaire doelen in Syrië gaat bombarderen.

Twitter avatar FSAPlatform FSA News We welcome these strikes on a regime that has been killing our people for the last 6 years & most recently carried out the chemical attack

Op donderdag liet medisch personeel van een ziekenhuis in Damascus zich fotograferen terwijl ze de chemische aanval in Khan Sheikhun veroordelen en Assad hiervoor verantwoordelijk te houden.

/ AFP PHOTO / Sameer Al-Doumy

Het is maar zeer de vraag hoeveel Syrische burgers zich (nog) durven uit te spreken tegen Assad. In grote delen van het land is zijn regime aan de macht en is zijn portret alomtegenwoordig.

Foto Louai Beshara/ AFP

Foto Louai Beshara/ AFP

Foto Louai Beshara/ AFP

Lees ook de rondreis door Syrië van NRC-correspondent Gert van Langendonck en NRC-medewerker Carolien Roelants: Leven onder Bashar al-Assad

Reacties China, Japan en Indonesië

Een aantal belangrijke Aziatische landen heeft ook gereageerd. China, dat als lid van de VN-Veiligheidsraad een paar keer zijn veto heeft gebruikt tegen een VN-resolutie tegen Syrië, heeft opgeroepen tot kalmte. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een verklaring:

"We roepen alle betrokken partijen om resoluut vast te houden aan het bevorderen van een politieke oplossing voor het conflict en deze inspanningen niet ongedaan te maken".

De Japanse premier Shinzo Abe heeft zijn steun uitgesproken voor de militaire aanval. Hij liet weten dat de luchtaanvallen "een middel zijn om verslechtering van de situatie [in Syrië] te voorkomen".

Het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken reageert terughoudender. Een woordvoerder laat weten bezorgd te zijn over de unilaterale actie van de Verenigde Staten in Syrië.

Rutte: duidelijk signaal Verenigde Staten

De Verenigde Staten hebben met hun nachtelijke bombardementen "een duidelijk signaal gegeven" dat de Syrische president Assad een grens heeft overschreden door gifgas te gebruiken. Dat schrijft demissionair premier Mark Rutte in een verklaring.

Rutte noemt de Amerikaanse acties tegen het regime-Assad "in de huidige omstandigheden een proportionele reactie. Nederland heeft daar begrip voor. De internationale gemeenschap moet volgens Rutte "blijven werken aan een gezamenlijk antwoord op het drama in Syrië en de regio".

GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik zegt dat vanwege de gifgasaanval "iedereen heeft kunnen zien dat er iets moest gebeuren." GroenLinks vindt wel dat het "gezien de onvoorspelbaarheid van Trump" van belang is dat nieuwe maatregelen "worden ingebed in een internationale actie die erop gericht is dat Assad verantwoordelijk wordt gehouden en dat herhaling wordt voorkomen".

Lavrov: geen Russische slachtoffers

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft de Amerikaanse aanval op de Syrische luchtmachtbasis veroordeeld. Ook zei de minister dat bij het Amerikaanse bombardement geen Russische militairen zijn gewond geraakt.

Tijdens een persconferentie noemde Lavrov de aanval donderdag een "agressieve daad". Lavrov zei verder dat hij hoopt dat "de provocatie niet zal leiden tot onherstelbare schade" tussen de VS en Rusland. De VS zou met de actie de aandacht hebben willen afleiden van Fatah al-Sham, de aan Al-Qaida gelinkte groep die actief is in de provincie Idlib. Daar zou het Syrische leger eerder deze week chemische wapens hebben gebruikt.

Lavrov herhaalde de eerdere Russische verklaring dat het Syrische leger niet zelf chemische wapens had gebruikt, maar een fabriek had getroffen die in handen was van rebellen waar chemische wapens werden geproduceerd. "Zonder de uitkomst van een verdere inspectie af te wachten, hebben de VS nu alsnog deze aanval uitgevoerd", zei Lavrov.

TV-beelden van verwoeste luchtmachtbasis

De Russische staatszender kanaal 1 (Perviy kanal) heeft beelden van de verwoeste luchtmachtbasis in de buurt van de Syrische stad Homs. In totaal zouden er negen gevechtsvliegtuigen zijn vernietigd.

De Russische oorlogsjournalist Evgeny Poddubnyy van Russia 24 is bij de luchtmachtbasis en heeft via Instagram een aantal foto's gedeeld. Hij laat weten dat de Russische gevechtsvliegtuigen die daar staan opgesteld niet zijn getroffen.

Gezamenlijke verklaring Frankrijk en Duitsland

In een gezamenlijke verklaring hebben Frankrijk en Duitsland laten weten dat Assad "volledig verantwoordelijk is voor deze ontwikkeling". Dat meldt de Franse president François Hollande nadat hij gesproken had met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Beide landen willen dat verdere stappen richting het Syrische regime worden genomen via de Verenigde Naties.

Hollande bevestigde dat Frankrijk de Amerikaanse aanval heeft gesteund en hierover is geïnformeerd. Hij voegde daar aan toe dat Frankrijk de VS al in 2013, na de chemische aanval in een voorstad van Damascus, heeft verzocht om luchtaanvallen.

Rusland schort luchtvaartovereenkomst met VS in Syrië op

Rusland heeft een memorandum met de Verenigde Staten opgeschort dat incidenten tijdens vliegacties boven Syrië moest voorkomen. Het besluit is een reactie op het Amerikaanse bombardement op de Syrische luchtmachtbasis, zo meldt het Russische persbureau Interfax.

De overeenkomst werd in oktober 2015 getekend, en zorgde ervoor dat Rusland en de Verenigde Staten hun luchtverkeer in Syrië op elkaar afstemden. Ook roept het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken de VN-veiligheidsraad op zo snel mogelijk samen te komen om de situatie in Syrië te bespreken. De Amerikaanse aanval zou volgens Rusland al ruim van te voren gepland zijn.

Kabinet heeft begrip voor Amerikaanse aanval

Ook het Nederlandse demissionaire kabinet heeft gereageerd op de Amerikaanse aanval. Via Twitter laat vicepremier Lodewijk Asscher weten dat hij hoopt dat de aanval een afschrikkend effect heeft.

Twitter avatar LodewijkA Lodewijk Asscher Hoop dat aanval als waarschuwing zal werken tegen gebruik afgrijselijke wapens als gifgas https://t.co/VIHnJzVBAP

The Pentagon has released the first footage showing the military strike in Syria https://t.co/2z2ozhwlzo pic.twitter.com/XMQqhLxFug

— CNN (@CNN) April 7, 2017

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft ook begrip voor de "forse waarschuwing" voor het Syrische regime, zo laat hij weten aan het ANP. Koenders riep verder op tot de-escalatie.

"We moeten terugkeren naar de weg van de VN, die is nu heel belangrijk. Het belangrijkste is dat dit moet bijdragen aan een terugkeer naar de onderhandelingstafel".

Buurland Turkije zeer positief over Amerikaanse aanval

Turkije reageert zeer positief op het Amerikaanse bombardement. Volgens de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus moet de internationale gemeenschap standvastig blijven in haar veroordeling van de "barbaarsheid" van het Syrische regime. In een interview met de Turkische televisiezender Fox TV laat Kurtulmus weten dat het regime van Asssad volledig bestraft moet worden en dat het vredesproces moet worden versneld.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu roept Assad op om onmiddellijk af te treden.

"Wanneer hij niet wil vertrekken en er komt geen overgangsregering en wanneer Assad humanitaire misdaden blijft plegen, dan moeten de noodzakelijke maatregelen genomen worden om hem af te zetten".

Turkije is een belangrijke tegenstander van Assad, maar heeft in de afgelopen maanden haar positie grotendeels afgezwakt. Samen met Rusland en Iran, bondgenoten van Syrië, nam Turkije het initiatief voor vredesonderhandelingen tussen rebellen en het Syrische regime.

Lees ook: Rusland, Iran en Turkije willen vredesproces Syrië herstarten

Verklaring Syrische leger en minister van Informatie

Het Syrische leger heeft in een verklaring laten weten dat zes soldaten zijn omgekomen tijdens het Amerikaanse bombardement. Verder heeft de aanval grote schade aangericht. Het leger noemt de aanval een geval van "flagrante agressie", die de Amerikanen een tot "partner" maakt van terroristische organisaties als Islamitische Staat en Al-Nusra.

De Syrische minister van Informatie, Ramez Turjman, verwacht dat de Amerikaanse aanval niet tot een militaire escalatie zal leiden. Dat laat hij weten in een telefonische interview met de Syrische staatstelevisie.

"Ik geloof dat deze aanval beperkt is in tijd en ruimte, en het was verwacht"

Op de vraag of er een Russische reactie komt laat Turjman weten dat Moskou de Amerikaanse aanval scherp veroordeelt. "Maar ik verwacht niet enige militaire escalatie".

Tweets van Syrische soldaten over bombardement

BBC-journalist Riam Dalati heeft een aantal tweets verzameld van Syrische soldaten die werden opgeschrikt door het Amerikaanse bombardement.

Syriërs die dicht bij de Al-Shayrat luchtmachtbasis wonen laten weten dat het terrein geheel verwoest is.

Twitter avatar Dalatrm Riam Dalati #Syria citizen near #Shoayrat #Homs: My cousin just texted me from the airfield. He went to check on his mates. It's total devastation.
Twitter avatar Dalatrm Riam Dalati ##Syria citizen near #Shoayrat #Homs: I was asleep. Woke up n terror. Saw the airfield from afar on fire. Missiles w/ still coming in.
Twitter avatar Dalatrm Riam Dalati Pro-regime FB page publishes footage what it says "Strikes against #Shoayrat Airbase" #Syria #Homs #SyriaGasAttack https://t.co/py3pNtM9hh

Reacties andere landen op militaire aanval

Een aantal landen heeft gereageerd op het bombardement. Een woordvoerder van de Britse regering laat weten dat het Verenigd Koninkrijk achter de Amerikaanse aanval staat.

"De Britse regering staat volledig achter de Amerikaanse aanval. Naar onze mening was het een passend antwoord op de barbaarse chemische aanval van het Syrische leger, en is bedoeld om verdere aanvallen af te schrikken."

Saoedi-Arabië, steunpilaar van verscheidende rebellengroepen die strijden tegen Assad, prijst "de moedige beslissing" van president Trump. Ook Israël heeft positief gereageerd. Volgens Danny Danon, de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, was het een “morele beslissing met een drievoudige boodschap”. Het is niet alleen een signaal richting het Syrische regime om te stoppen met het gebruik van chemische wapens, maar ook een boodschap aan Iran en Noord-Korea. Het Israëlische leger is naar eigen zeggen ook geïnformeerd over de aanval.

Verder staat ook Australië achter de eenzijdige aanval van de Amerikanen, zo laat premier Malcom Turnbull weten. Volgens Turnbull is de militaire aanval niet bedoeld om het regime van Assad omver te werpen. Maar het gebruik van chemische wapens "roept wel vragen op of er enige rol voor Assad is in een toekomstig Syrië".

Iran, naast Rusland een andere belangrijke bondgenoot van Syrië, heeft de aanval ook sterk veroordeeld. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat dit soort "acties de terroristen in Syrië sterker maken".

Kremlin: aanval beschadigt Amerikaans-Russische relaties

Rusland heeft het Amerikaanse bombardement sterk veroordeeld. Dimitri Peskov, woordvoerder van president Poetin, laat weten dat de Amerikaanse aanval beschouwd wordt als een "agressieve daad tegen een soevereine staat". Volgens het Kremlin is de aanval in strijd met het internationale recht en beschadigt het de Amerikaans-Russische relaties.

Peskov liet verder weten, zo meldt persbureau Reuters, dat Rusland niet gelooft dat het Syrische regime chemische wapens heeft ingezet tegen haar eigen bevolking.

Wat we tot dusver weten:

 • Donderdagnacht om 02.40 (Nederlandse tijd) hebben Amerikaanse marineschepen vanuit de Middellandse Zee 59 Tomahawk-raketten afgeschoten op de Al-Shayrat luchtmachtbasis in de buurt van de Syrische stad Homs. Het is een vergeldingsactie voor de chemische aanval die het regime van Assad eerder deze week zou hebben uitgevoerd op haar eigen bevolking. Daarbij zijn zeker zeventig mensen omgekomen. Vermoedelijk werd er saringas gebruikt.
 • Here's video from the #Tomahawk launches against #Syria. For more on the story, visit https://t.co/2GprTQGGjs. pic.twitter.com/kB3gbBy4ma

  — U.S. Dept of Defense (@DeptofDefense) 7 april 2017

 • In een verklaring stelt president Donald Trump dat het "in het nationale belang is van de Verenigde Staten om de verspreiding en het gebruik van dodelijke chemische wapens te ontmoedigen". De Amerikaanse president roept alle 'beschaafde naties' op om zich aan te sluiten bij de Verenigde Staten om een einde te maken aan de oorlog in Syrië.
 • Het bombardement vond plaats op het moment dat de Chinese president Xi Jinpin een bezoek bracht aan president Trump. Voorafgaand aan het diner overlegde Trump met zijn veiligheidsadviseurs over de militaire aanval. Het Pentagon heeft Rusland geïnformeerd voorafgaand aan de aanval
 • Door de aanval zou de luchtmachtbasis bijna geheel zijn vernietigd, zo meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Volgens de gouverneur van Homs, Talal Barazi, zijn er vijf soldaten omgekomen en raakten er zeven gewond. Ook zouden er slachtoffers zijn gevallen in een dorp in de buurt van de luchtmachtbasis. Volgens Barazi dient de aanval vooral de belangen van "terroristische groepen", zoals Islamitische Staat (IS). De Syrische luchtmacht zou Al-Shayrat gebruiken voor aanvallen op IS in de buurt van de historische stad Palmyra.