Informateur: overleg duurt nog wel even

Klimaat, arbeidsmarkt, mobiliteit en immigratie – in de eerste serieuze formatieweek zijn al heel wat onderwerpen ter tafel gekomen. Dat vertelde Edith Schippers (VVD) donderdag tijdens haar eerste wekelijkse persconferentie als informateur.

Er is ook gesproken over het ‘budgettair kader’, Haags jargon voor: hoeveel geld kunnen we uitgeven. Verder hebben VVD, CDA, D66 en GroenLinks het onder Schippers’ leiding gehad over de „sociaal-culturele stand van het land”. De partijen willen proberen een gezamenlijke visie op Nederland te formuleren voor ze afspraken maken over het beleid. Dat is hard nodig, zei Schippers, want „deze combinatie moet meer bij elkaar gehouden worden dan andere combinaties”. De verschillen tussen de partijen zijn zó groot dat de onderhandelingen nog wel even gaan duren. „Dit proces is niet zomaar klaar.” (NRC)

    • Thijs Niemantsverdriet