Senaat stemt in met benoeming Neil Gorsuch

Gorsuch werd in januari voorgedragen door Trump om opperrechter van het Hooggerechtshof te worden. Hij staat bekend als een conservatieve rechter.

Archiefbeeld van Neil Gorsuch.
Archiefbeeld van Neil Gorsuch. Foto Tasos Katopodis/AFP

Neil Gorsuch is officieel gekozen tot de nieuwe opperrechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Vrijdag stemde de Senaat in met zijn benoeming. Dat meldt persbureau Reuters.

Twitter avatar Reuters Reuters Top News BREAKING: In big win for Trump, Senate approves his conservative court pick Neil Gorsuch https://t.co/C2lZMPzbDy https://t.co/rPyr1gxueu

54 van de 100 Senatoren stemden voor de benoeming van de 49-jarige rechter. Trump droeg Gorsuch eind januari voor als kandidaat. Met de benoeming lost Trump een van zijn verkiezingsbeloftes in. Gorsuch zal de vorig jaar overleden Antonin Scalia opvolgen.

Lees ook: Gorsuch voorgedragen als nieuwe rechter Hooggerechtshof

Gorsuch staat bekend als conservatief. Hij is een tegenstander van euthanasie en een voorstander van de doodstraf. Met zijn benoeming hebben de Republikeinen weer een meerderheid van conservatieve rechters in het Hooggerechtshof. Voor de benoeming van Gorsuch zaten in het Hooggerechtshof overwegend progressieve rechters.

Tegenwerken

Het zag er niet naar uit dat Gorsuch benoemd zou worden. Slechts drie Democraten hadden toegezegd de benoeming te steunen. Eigenlijk zijn er in de Senaat 60 voorstemmen nodig om de opperrechter te benoemen. De Republikeinse Senatoren kregen deze regel vrijdag van tafel, waardoor er maar 51 voorstemmen nodig waren. Zij deden dit met de zogenoemde ‘nucleaire optie’. Door een stemming, die gesteund moet worden door 51 Senatoren, ging de eis van 60 voorstemmen van tafel.

Lees ook: Het moet Gorsuch worden, koste wat het kost

De kans is groot dat er tijdens Trumps regeerperiode nog vaker over de benoeming van een rechter voor het Hooggerechtshof gestemd moet worden. Drie rechters zijn 78 jaar of ouder en moeten mogelijk - bij een overlijden van een van hen - binnen afzienbare tijd opgevolgd worden.

    • Heleen Gorris