’False’

Google geeft factchecks veel prominentere plek in resultaten

Factchecking gaat per direct een aanzienlijk grotere rol spelen in de zoekresultaten van Google. De afgelopen tijd werd het waarheidsgehalte van artikelen – gecheckt door een groep van 115 professionele factcheckende organisaties, zoals nieuwsredacties – in sommige landen al geplaatst bij zoekresultaten binnen Google Nieuws. Nu wordt dat uitgebreid naar alle landen, én worden die oordelen ook getoond bij de reguliere zoekresultaten van Google. Dat betekent dat bijvoorbeeld bij de zoekopdracht ‘iran censores female athletes’ (tijdens de laatste Olympische Spelen ging rond dat de Iraanse tv een beachvolleybalster in bikini had gecensureerd) bij het eerste resultaat al wordt vermeld: ‘FALSE’. Ook Nederlandse factcheckers kunnen met hun oordeel in de zoekresultaten verschijnen.

    • Peter Zantingh