Een blauwe flits, gevangen in de telescoop

De publieksjury stemde voor de ijsvogel van Christophe Reijman als winnaar van NRC Fotowedstrijd van de maand maart, met als thema ‘Dier’.

Christophe Reijman

„IJsvogels zijn meestal heel schuw”, vertelt tekenleraar, vogelaar en amateurfotograaf Christophe Reijman (35) uit Haarlem. “Die zie je meestal alleen maar in een flits aan je voorbijgaan. Dan denk je: wat was dát?! Vandaar dat hij ook wel ‘blauwe flits’ wordt genoemd. Dat ik nu de tijd kreeg om dat superheldere blauw op zijn rug zo goed te zien, is natuurlijk fantastisch.”

Met zijn foto wint Reijman de Publieksprijs van de NRC Fotowedstrijd van maart, met als thema ‘Dier’. „Dit was bij de Waterleidingduinen bij Vogelenzang. Daar is een klein meertje, de Oranjekom. Ik zat daar met mijn moeder en mijn dochtertje toen ik plotseling een bekend gefluit hoorde: pjiepjiepjiepjiepjie. En ja hoor, daar zat hij: de ijsvogel. In eerste instantie niet direct voor mijn lens. Maar toen we een hoekje om liepen, zat hij daar nog steeds, op een randje, te wachten op een visje dat hij kon pakken. Soms schoof hij een paar centimeter naar rechts, maar ik kon hem steeds goed volgen.”

Digiscoping

„Ik had net een nieuwe telescoopkijker gekocht, die wilde ik uitproberen. Met zo’n lens gaat er een wereld voor je open, zo scherp. Een collega-vogelaar had ik zien digiscopen: dan hang je je digitale camera of smartphone aan je telescoop en maak je een foto. Zo heb ik deze ook gemaakt. Althans, niet met een ingenieus kliksysteem, maar gewoon op de knullige manier: zelf mijn smartphone strak tegen de telescoop aan gehouden, dat werkt ook.”

„Zo heb ik een stuk of dertig foto’s genomen in vijf minuten tijd, waarvan ik er uiteindelijk twee heb bewaard. Deze vond ik het mooist qua compositie, met die verticale en horizontale takken, dat snaveltje pal naar links en dat grijze water op de achtergrond. Ik dacht: als dit ’m nog niet wordt, dan wordt het ’m nooit meer.”

Vanuit de verte

„Mijn leerlingen op school hebben de ijsvogel-foto ook gezien. Ze verbaasden zich erover dat die vogel überhaupt in Nederland voorkomt. De foto vonden ze mooi. Vooral ook omdat die vanuit de verte genomen was en toch zo superscherp. ‘Echt waar, gewoon met een telefoon?’ Ja, dat sprak wel tot de verbeelding.”

Het thema voor de maand april is ‘Feest’. U kunt uw foto’s inzenden tot vrijdag 28 april 17.00 uur via nrc.nl/fotowedstrijd.

    • Jos Jägers