Duits wetsvoorstel

Facebook beboeten als het niet snel haat en nepnieuws weghaalt

De Duitse regering wil dat socialemedia-bedrijven als Facebook een boete krijgen als ze haatzaaiende berichten of nepnieuws langer dan 24 uur online laten staan. Ook moeten bedrijven de identiteit van misdragende gebruikers kenbaar maken. Als het parlement instemt met het voorstel, riskeren bedrijven boetes tot 50 miljoen euro. De Duitse minister Heiko Maas vindt dat er „net zo weinig tolerantie moet zijn voor criminele uitingen op sociale media als op straat”. Critici van het voorstel vrezen dat socialemediabedrijven nu te voorzichtig worden, waardoor de vrijheid van meningsuiting in het geding komt. Een Duitse rechter wees onlangs een klacht van een Syrische vluchteling af in een zaak over selfies op Facebook. Nu probeert de regering via de wet sociale media aanpakken. (NRC)

    • Jan Benjamin