Verenigde Staten vallen luchtmachtbasis Syrië aan

Het is de eerste keer in de zes jaar durende oorlog dat de VS een directe aanval uitvoert op het regime van Assad.

De Verenigde Staten hebben donderdagnacht raketten afgevuurd op een Syrische luchtmachtbasis in de buurt van Homs. Het gaat om een vergeldingsactie na de aanval met chemische wapens op burgers, eerder deze week waarbij zeker zeventig doden vielen. Het is de eerste keer in de zes jaar durende oorlog dat de VS een directe aanval uitvoert op het regime van Assad.

Vanuit de oostelijke Middellandse Zee lanceerden Amerikaanse oorlogsschepen 59 Tomahawk raketten op de Al-Shayrat luchtmachtbasis. Vanuit deze basis zouden helikopters van het Syrische leger zijn opgestegen om de aanval met chemische wapens uit te voeren in het dorpje Khan Shaykhun, zo meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie.

‘Luchtmachtbasis is bijna geheel vernietigd - vijf doden’

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten - dat via activisten de situatie in het land monitort- is bijna geheel de luchtmachtbasis vernietigd. Bij de aanval zijn vijf soldaten omgekomen en raakten er zeven gewond. Dat meldt Talal Barazi, de gouverneur van Homs. Volgens de gouverneur zijn er ook slachtoffers gevallen in een dorp in de buurt van de luchtmachtbasis.

Barazi laat aan persbureau Reuters weten dat de aanval de belangen dient van “terroristische groepen”, waaronder Islamitische Staat (IS). Het Syrische leger zou de Al-Shayrat luchtmachtbasis gebruiken voor aanvallen op IS in de buurt van de historische stad Palmyra.

Trump roept bondgenoten op om einde te maken aan oorlog Syrië

In een verklaring stelt president Donald Trump dat het “in het nationale belang is van de Verenigde Staten om de verspreiding en het gebruik van dodelijke chemische wapens te ontmoedigen”. De Amerikaanse president roept alle ‘beschaafde naties’ op om zich aan te sluiten bij de Verenigde Staten om een einde te maken aan de oorlog in Syrië.

Lees ook een analyse van NRC-correspondent Guus Valk: Trump neemt grote gok met aanval op Syrië

De militaire actie vond plaats tijdens het bezoek van de Chinese president Xi Jinpin aan Trump. Het Pentagon heeft voorafgaand de aanval Rusland ingelicht.

Reacties op het bombardement

Een aantal landen hebben officieel gereageerd op het Amerikaanse bombardement. Saoedi-Arabië, steunpilaar van verscheidende rebellengroepen die strijden tegen Assad, prijst “de moedige beslissing” van president Trump.

Ook Israël heeft positief gereageerd. Volgens Danny Danon, de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, was het “morele beslissing met een drievoudige boodschap”. Het is niet alleen een signaal richting het Syrische regime om te stoppen met het gebruik van chemische wapens, maar ook een boodschap aan Iran en Noord-Korea. Het Israëlische leger is naar eigen zeggen ook geïnformeerd over de aanval.

Verder staat ook Australië achter de eenzijdige aanval van de Amerikanen, zo laat premier Malcom Turnbull weten. Maar hij voegt er aan toe dat de Verenigde Staten duidelijk moeten maken dat we niet in oorlog zijn met Assad en dat het niet het doel is om het regime van Assad omver te werpen.