Akkoord over Grieks steunprogramma

Het Internationaal Monetair Fonds en de EU hebben na anderhalf jaar onderhandelen een akkoord bereikt met de Grieken.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem maakte het akkoord vrijdag bekend. Foto Jonas Goosens/ANP

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie hebben na anderhalf jaar onderhandelen op hoofdlijnen een akkoord bereikt met Griekenland over hoe het steunprogramma voor dat land moet worden voortgezet. Dat heeft eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vrijdag bekendgemaakt op Malta, waar het overleg plaatsvond, meldt AP.

Maandenlang was er onenigheid over het doorvoeren van hervormingen op het gebied van pensioenen, belastingen en de arbeidsmarkt. Hervormingen die de geldschieters van de Grieken eisten in ruil voor geld uit het Europese noodfonds ESM. Griekenland zou opnieuw ernstig in de problemen zijn gekomen bij het uitblijven van nieuwe steun. Dankzij de op Malta gemaakte afspraken is die situatie afgewend en kan Griekenland 6 miljard euro tegemoet zien om schulden af te lossen. Griekenland heeft zich gecommitteerd aan economische hervormingen tot 2020.

Dijsselbloem toonde zich tevreden met het resultaat, zo citeert AP de eurogroepvoorzitter:

“De grote issues zijn nu uit de weg en dat zou moeten betekenen dat we het proces sneller kunnen afronden.”

Onderhandelaars van de betrokken partijen zullen de komende weken in Athene de laatste details bespreken. Vermoedelijk zal de eurogroep in mei - als de ministers van financiën weer bij elkaar komen - formeel akkoord gaan als ook dit proces is afgerond. In juli volgt een volgende aflossingstermijn voor de Grieken.

Lees ook: Grieken zijn koppig, maar EU ook

IMF en eurogroep

Dijsselbloem ging vrijdag ook in op onenigheid tussen het IMF en de eurogroep, die het lange tijd oneens waren over de Griekse schuldenkwestie. Ondanks dat de Europese Centrale Bank (ECB) en het IMF eind 2015 een nieuw steunpakket voor de Grieken overeenkwamen, stelde het IMF dat de bezuinigingen die de overige geldschieters eisten van de Grieken onhaalbaar waren. Volgens Dijsselbloem is het IMF nu echter akkoord:

“Er is een akkoord op hoofdlijnen, over de grote hervormingen - de omvang, volgorde en timing - met de absolute instemming van het IMF. Zonder instemming van het IMF had ik niet van een akkoord kunnen spreken.”

Het IMF is sinds 2010, toen het eerste steunpakket voor Griekenland werd gegeven, betrokken bij de internationale steunprogramma’s voor het land. NRC-correspondent in Brussel Stephane Alonso eerder over de rol van het IMF in de Griekse schuldenkwestie:

“Financieel is het IMF niet nodig: de eurozone is ondanks de economische misère van de afgelopen jaren draagkrachtig genoeg. Maar voor Duitsland en Nederland was deelname van het instituut een cruciaal argument bij het overhalen van nationale parlementen om Griekenland te helpen.”

    • Etienne Verschuren