Voorzitter Inlichtingencommissie stapt uit Rusland-onderzoek

Devin Nunes treedt af als onderzoeksleider nadat de afgelopen weken ethische bezwaren tegen hem opdoken.

Devin Nunes eerder deze week bij een persconferentie in Washington. Foto Reuters

Devin Nunes, de Republikeinse voorzitter van de Inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, stopt tijdelijk met het leiden van het onderzoek naar de Russische rol in de Amerikaanse verkiezingen. Hij treedt af omdat er volgens AP verschillende ethische bezwaren zijn die de afgelopen weken tegen hem rezen.

De Ethische Commissie van het Huis maakte donderdag ook bekend een officieel onderzoek te zijn gestart naar deze bezwaren. Nunes kreeg veel kritiek nadat hij vorige maand een persconferentie belegde waarin hij bekendmaakte “informatie” te hebben ingezien over “incidentele” spionage van mensen in het team dat Trumps overgang naar het Witte Huis begeleidde.

‘Politiek gemotiveerde beschuldigingen’

Vorige week berichtte The New York Times dat Nunes deze informatie van Witte Huis-stafleden had ontvangen. In navolging hiervan zetten verschillende Democraten vraagtekens bij Nunes’ banden met het Witte Huis. Deze zouden zijn taak als onafhankelijk onderzoeker kunnen beïnvloeden.

Lees ook: Wat weten we nu wel en niet over Russische hacks in de VS?

In een verklaring die Nunes donderdag uitgaf, noemde de Republikein als voornaamste reden voor zijn tijdelijke aftreden de “valse beschuldigingen” van “verschillende links-activistische groeperingen”. De aantijgingen zijn volgens hem “politiek gemotiveerd”. Ondanks dat de beweringen volgens hem niet kloppen, leek Nunes het “in het belang van het onderzoek” beter om op te stappen.

Nunes blijft voorzitter

Partijgenoot Mike Conaway neemt nu zijn functie over. Zijn andere werkzaamheden als voorzitter van de commissie Inlichtingen van het Huis van Afgevaardigden zal Nunes blijven uitvoeren.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Maar Nunes maakte het zichzelf vooral lastig. Hij beïnvloedde het Rusland-onderzoek door zijn openlijke samenwerking met het Witte Huis.

De Inlichtingencommissie van het Huis onderzoekt of Rusland achter de hacks van de Democratische Partij zit. Verschillende vooraanstaande Democraten werden tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen gehackt, waarna er belastende informatie over ze werd verspreid.

Bij de Democraten vonden IT-specialisten ‘vingerafdrukken’ van twee bekende hackgroepen die vanuit Sint-Petersburg zouden opereren. Rusland ontkent er iets mee te maken te hebben.

    • Guus Ritzen