Vijf niet te missen concerten op festival Motel Mozaïque

Festivaltips Komend weekend is de binnenstad van Rotterdam het podium van het tweedaagse Motel Mozaïque, een avontuurlijk belevingsfestival met veel concerten en uitlokkend theater.

Terwijl overdag alle registers worden opengetrokken met architectuur- en kunstroutes door de stad, kent de avond diepte in noot en sfeer. Het is te fiets of lopend twee avonden lang acts kijken op verschillende locaties, zoals Schouwburg, Rotown en de Paradijskerk. Hier enkele tips:
 1. GrensGeluid

  Het project GrensGeluid, een initiatief van Motel Mozaïque Festival, Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond en Ancienne Belgique nodigt elk jaar een Vlaamse en Nederlandse muzikant uit om samen een creatief proces in te gaan. Het project, met eerder Spinvis & Mauro Pawlowski en Typhoon & Jef Neve, daagt de muzikanten uit om twee maanden lang intensief samen te werken aan nieuw, ‘grensoverschrijdend’ werk. Dit jaar zijn dat de muzikanten Wannes Cappelle (Het Zesde Metaal) en Broeder Dieleman. Cappelles West-Vlaamse teksten staan bol van de spitsvondige, welgemikte poëzie. Broeder Dieleman zingt en speelt liederen in het Zeeuws-Vlaams.

 2. Warhaus

  Het soloproject van frontman van de succesvolle Vlaamse popgroep Balthazar, Maarten Devoldere met een film noir-achtige sensualiteit. Warhaus’ album We Fucked A Flame Into Being balanceert op de rand van pastiche en serieuze artpop. Live is het mooi en moody, een broeierig nachtclubsfeertje met vriendin Sylvie Kreusch als sensueel zingende gogo-danseres.

 3. Thundercat

  Thundercat, tot 2012 bassist in metalband Suicidal Tendencies, bouwt voortreffelijke crossovers tussen elektronische muziek en jazz, rock en funk. Prominent was zijn aandeel bij Flying Lotus, Kendrick Lamar, Erykah Badu en Kamasi Washington. Niet alleen is Thundercat een bassist die het vuur aan houdt, de hoge zang met zijn door insomnia en drugs ingestoken nevelige teksten blijft de aandacht trekken. Op zijn derde album Drunk laat Thundercat grote vrijheid horen in opbouw en experiment.

  Lees ook de recensie over Drunk: De drive en vrijheid van bassist Thundercat

 4. Serpentwithfeet

  Een zeer opvallende verschijning is de occulte zanger Josiah Wise met de op zijn voorhoofd getatoeëerde woorden: ‘Heaven’ en ‘Suicide’, roze baard en gigantische neusring. Deze Amerikaanse artiest is muzikaal al vele keren van huid verschoten: hij zong jazz, zat in een neo-soul groep, was geinteresseerd in gothic en wilde ooit operazanger worden. Tussen spiritueel en sensueel vindt hij nu zijn heil in een soort avant-garde-gospelr&b met donkere ondertonen.

 5. STUFF

  Een gillende elektronische sax, ritmisch ademstotende drums, ontregelende scratches en speedy gitaarklanken. Een heerlijke ontdekking is het Vlaamse STUFF.(met punt), de door drummer Lander Gyselinck opgerichte band die jazz vervlecht met dwarse funk, hiphop en elektronica. In België braken ze al door; nu verovert het vijftal hier de podia met zijn wervelende ‘jazztronics’.