Veiligheid Aboutaleb in het geding door laksheid gemeente met data

De veiligheid van de Rotterdamse burgermeester Ahmed Aboutaleb is mogelijk gecompromitteerd door gebrekkige afscherming van digitale informatie door de gemeente Rotterdam. Al langer is intern bekend dat de beveiliging van de digitale systemen van de stad door laksheid grote gebreken vertonen. Zo zijn de agenda en de mail van de zwaar beveiligde burgemeester toegankelijk voor hackers. Dat blijkt uit een vernietigend rapport van de Rotterdamse rekenkamer dat donderdag uitlekte via De Volkskrant. Hackers hebben al jarenlang potentieel toegang tot gevoelige informatie over burgers en tot e-mails en agenda’s van bestuurders. Zelfs de bediening van fysieke infrastructuur zoals de Erasmusbrug is te hacken. De gemeente heeft de problemen ondanks aanhoudende kritiek van de gemeenteraad en zeer kritische rapporten van cyberveiligheidsbedrijven en onafhankelijke deskundigen afgelopen jaren nog steeds niet opgelost.

„Het beveiligen van vertrouwelijke gegevens van onze burgers heeft kennelijk niet de prioriteit van de gemeente”, zegt raadslid Antoinette Laan (VVD) „We vragen al langer om maatregelen.” Vorig jaar kwamen nog de namen en bsn-nummers van 25.000 Rotterdammers online beschikbaar, door een menselijke fout.

De voor gisteren geplande openbaarmaking van het rapport is uitgesteld nadat het Rotterdamse college de rekenkamer dreigde met een kort geding. Publicatie zou de gemeente kwetsbaar maken. Paul Hofstra, directeur van de rekenkamer, wijst dat van de hand. „Het rapport is geen handboek voor hackers. Die hebben zo’n rapport niet nodig. Er staan geen vertrouwelijke gegevens in het rapport.”

De woordvoerders van Aboutaleb en de gemeente konden donderdagochtend nog niet reageren.

    • Elsje Jorritsma
    • Wouter van Noort