Uitgeprocedeerde asielzoekers

Groningen bouwt nieuwe bed-bad-broodlocatie

Groningen gaat een nieuw gebouw neerzetten dat opvang moet bieden aan uitgeprocedeerde, niet uitzetbare asielzoekers. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente na berichtgeving van de NOS. Groningen doet dat tegen de wil van demissionair staatssecretaris Dijkhoff (Asielzaken, VVD), die opvang van deze groep asielzoekers door gemeenten wil verbieden. De nieuwe bed-bad-broodlocatie moet een schip vervangen dat als tijdelijke opvanglocatie diende. In het gebouw zal de gemeente straks circa driehonderd mensen kunnen opvangen. Dat zijn er evenveel als Groningen nu huisvest, maar het verschil is volgens een woordvoerder van de verantwoordelijke wethouder Ton Schroor (D66) dat de uitgeprocedeerde asielzoekers nu op één locatie in de stad kunnen worden ondergebracht. De gemeente verwacht dit jaar 3 miljoen euro kwijt te zijn aan de opvang. (NRC)

    • Christiaan Pelgrim
    • Sam de Voogt