Turkije: autopsie wijst op mogelijk gebruik sarin in Syrië

Bij een aanval op rebellen in Noord-Syrië kwamen dinsdag tientallen mensen om. Enkele slachtoffers werden naar Turkije gebracht.

Een slachtoffer van de aanval wordt in Turkije behandeld.
Een slachtoffer van de aanval wordt in Turkije behandeld. Foto AP

Turkije vermoedt dat het regime van president Assad het gifgas sarin heeft gebruikt bij een bombardement in de Noord-Syrische provincie Idlib op dinsdag. Dat meldt persbureau Reuters.

Na de aanval, waarbij tientallen mensen omkwamen, zijn 31 gewonden naar Turkije gebracht voor behandeling in het ziekenhuis. Van hen zijn drie mensen overleden. Bij de autopsie op die drie lichamen zegt Turkije aanwijzingen voor sarin gevonden te hebben. Uit een verklaring van het Turkse ministerie van Volksgezondheid:

“Bij de tests is bewijs aangetroffen waardoor het denkbaar is dat de patiënten zijn blootgesteld aan een chemische substantie (sarin).”

Lees ook: Gruwelijke chemische aanval in Syrië volgt op gebruik van chloorgas

De aanval vond plaats in het plaatsje Khan Shaykhun. De rebellen controleren dat gebied, de grootste factie van hen is Fatah al-Sham, dat in het verleden aan Al-Qaeda gelieerd was. Volgens activisten ter plaatse vond er een luchtaanval plaats met vatbommen met gifgas. Zij wezen gelijk op sarin. Hard bewijs dat er gifgas is gebruikt, ontbrak.

Wie er achter de aanval zit, is nog niet helder. Vermoed wordt dat Russische of Syrische vliegtuigen de aanval hebben uitgevoerd. Volgens die partijen is het mogelijk dat er een opslag van gifgas van rebellen is geraakt bij het bombardement. Experts noemen die theorie erg onwaarschijnlijk. Componenten van gifgassen worden meestal apart opgeslagen en een bombardement zou dan niet tot de effecten kunnen leiden die nu zijn waargenomen.

Lees ook: Weer een chemische aanval in Syrië. Wat nu?

Symptomen

Onze redacteur Karel Knip schreef dat videobeelden van slachtoffers er ook op wijzen dat het zenuwgas sarin is gebruikt:

“De symptomen van de tientallen slachtoffers, zoals die op diverse YouTube-films zijn te zien, komen overeen met de symptomen die worden opgegeven voor een besmetting met zenuwgas: ademnood, speekselvloed, vernauwde pupillen, misselijkheid en overgeven. Een enkel slachtoffer vertoonde ook de typische spiertremor die de literatuur noemt.”

Lees ook: Alles wijst op sarinbommen van de Syrische luchtmacht

Het Syrische regime gebruikt regelmatig gas bij aanvallen, maar voornamelijk het minder dodelijk chloorgas. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) zei in juni 2014 nog dat er geen gifgas meer was in Syrië.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel noemde de aanval donderdag “barbaars”. Ze vindt het “een schandaal” dat de Veiligheidsraad van de VN de aanval niet heeft veroordeeld middels een resolutie. President Poetin van Rusland zei in een verklaring dat hij het onacceptabel vindt dat er volgens hem “ongegronde beschuldigingen” worden gedaan.

Bekijk hier: “Waarom is Assad nog altijd aan de macht in Syrië?

    • Joram Bolle