De Thuiskok± Hartige hangop

Hier in Nederland zien we yoghurt vooral als een ingrediënt voor zoete gerechten, omdat het frisse zuurtje van yoghurt vaak goed combineert met de hoge suikergehaltes van bijvoorbeeld fruit of honing. Voor meer hartige recepten moeten we naar het Midden-Oosten, waar yoghurt veel als smaakmaker en basis voor sauzen wordt gebruikt. De stevige hangop werkt hier goed als bindmiddel van alle hartige smaken, en laat zich fijn op brood (bij de lunch) of toastjes (bij de borrel) smeren.

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin. Haal ze van het vuur en laat ze afkoelen. Rits de blaadjes van de takjes oregano en hak ze iets fijner. Hak de peterselie en de olijven grof. Giet de olijfolie in een kom en meng de oregano, peterselie, olijven en citroenrasp door de olijfolie. Pers een teentje knoflook boven de hangop uit en meng dit er goed door. Proef en breng op smaak met een beetje zout.

Verdeel de hangop over een mooie platte schaal. Schep de olijfolie met de kruiden in het midden van de hangop. Verspreid het een beetje, maar laat de randen vrij. Bestrooi met de chilivlokken (naar smaak) en verdeel de pijnboompitten erover. Lekker met een tomatensalade en knapperig brood.