Rusland arresteert mogelijke medeplichtigen aanslag

Ook heeft de Russische politie een bom onschadelijk gemaakt die “precies leek” op de onontplofte bom die maandag op een metrostation werd gevonden.

Politie bij een woning in Sint-Petersburg die is doorzocht. Foto Polina Nikolskaya/Reuters

In de nasleep van de aanslag op de metro in Sint-Petersburg heeft Rusland opnieuw mensen opgepakt. Het Russische Onderzoekscomité verdenkt de arrestanten van het assisteren van de dader van de aanslag, de 22-jarige Akbarzhon Dzjalilov uit Kirgizië.

Eerder op donderdagochtend ontmantelden Russische autoriteiten een explosief dat werd aangetroffen in een flat in Sint-Petersburg. Omwonenden werden omwille van de veiligheid geëvacueerd. Reuters meldt op basis van een bron binnen de Russische veiligheidsdiensten dat volgens de autoriteiten de bom “precies leek” op de bom die maandag in een tas werd gevonden op op het metrostation Vosstania. De bom kon worden ontmanteld en op de tas werd het DNA van Dzjalilov aangetroffen.

Update 14:40 uur: Er heeft een ‘luidruchtige explosie’ plaatsgevonden in een appartementencomplex, vlakbij de flat waar de explosieven zijn aangetroffen. Niemand raakte gewond. Eén auto raakte beschadigd.

Update 16:10 uur: De explosie in het appartementencomplex zijn veroorzaakt door renovatiewerkzaamheden, meldt persbureau Reuters op basis van de plaatselijke autoriteiten.

Kenniskring

Hoeveel mensen er donderdag zijn aangehouden is nog onbekend. De arrestanten zouden tot de kenniskring van de dader behoren. Er wordt nog geverifieerd of de verdachten, allemaal afkomstig uit Centraal-Aziatische landen, daadwerkelijk Dzjalilov hebben ondersteund. Bij huiszoekingen op de adressen van de verdachten zijn dingen in beslag genomen die belangrijk zouden zijn voor het onderzoek naar de toedracht van de aanslag.

Lees ook: Dader hoorde mogelijk bij netwerk van Syriëgangers

Woensdag pakten Russische autoriteiten al zes verdachten op op verdenking van het ronselen van mensen voor onder meer Islamitische Staat (IS) en al-Nusra. Het Russische Onderzoekscomité benadrukte toen dat er geen verband was met de aanslag van afgelopen maandag. Daarbij kwamen veertien mensen om het leven.

    • Sam de Voogt