PSV verliest zicht op Ajax en Feyenoord

Eredivisie

PSV speelt gelijk bij FC Twente (2-2) na een late tegentreffer. De rol van PSV in de strijd om de landstitel lijkt daarmee uitgespeeld.

De spelers van FC Twente vieren de 1-0 voorsprong op PSV. Foto ANP

Spannende partij voetbal en dan ineens, in de 77ste minuut, die mededeling van de speaker in de Grolsch Veste. Of het publiek, 25.300 toeschouwers, in verband met een onderzoek van de politie het stadion in Enschede willen verlaten. Terwijl FC Twente en PSV verder voetballen, stromen enkele vakken van het stadion leeg. Dan roept de speaker dat alleen vak P wordt ontruimd, volgens tv-zender FOX Sport vanwege een onderzoek naar drugshandel. En dan in de allerlaatste minuut de gelijkmaker van FC Twente: 2-2.

Na het dure puntenverlies bij nummer zeven FC Twente heeft PSV plaatsing voor de voorronde van de Champions League niet langer in eigen hand. Op vijf wedstrijden voor het einde van de competitie is een derde landstitel op rij sowieso ver weg, met een achterstand op koploper Feyenoord van zeven punten. Maar ook nummer twee Ajax is niet meer op eigen kracht te achterhalen. Ook al zou PSV op 23 april het onderlinge treffen in Eindhoven winnen, dan nog is het huidige verschil van vier punten niet goed gemaakt. Alleen één of meerdere misstappen van Ajax kunnen de ploeg uit Eindhoven dan nog de tweede plaats brengen die recht geeft op de voorronde van de Champions League.

Winnen was donderdag de enige optie voor PSV, na de zeges van Feyenoord (8-0 tegen Go Ahead Eagles) en Ajax (4-1 tegen AZ). Zo fel startten de bezoekers, dat middenvelder Marco van Ginkel al na zestien seconden van dichtbij een de eerste kans had. Doelman Nick Marsman stopte zijn matige inzet. Zes minuten later, bij de eerste tegenstoot van Twente, kreeg PSV de deksel op de neus. Enes Ünal speelde Hector Moreno rechts buitenom uit en knalde diagonaal raak in de linkerhoek. Alweer de vijftiende treffer voor de 19-jarige huurling van Manchester City, die onlangs zijn debuut maakte in het nationale elftal van Turkije tegen Moldavië.

PSV reageerde direct. Harde overtredingen van Moreno (geel) en Santiago Arias, om maar aan te geven: winnen was het enige dat telde. Goed voetbal op het middenveld, met de slimme Davy Pröpper, Siem de Jong en strateeg Andrés Guardado. De Mexicaan had van coach Philip Cocu na zijn hamstringblessure toch weer de voorkeur gekregen boven Jorrit Hendrix, hoe sterk de laatste afgelopen vrijdag ook speelde tegen Sparta.

De schitterende gelijkmaker, in de zeventiende minuut, bewees de kracht van het PSV-middenveld. Pröpper liet een dubbele één-twee met eerst Siem en daarna Luuk de Jong volgen door een splijtend passje op de vrijstaande Jürgen Locadia. De linkerspits scoorde tegen Sparta – zijn eerste wedstrijd in de basis na een slepende liesblessure – met een harde knal met links. Nu was hij trefzeker met een subtiel balletje met rechts.

Twente werd teruggedrongen, maar bleef gevaarlijk counteren. Met rasvoetballers als Ünal, de Kosovaarse City-huurling Bersant Celina (20) en het Finse toptalent Hendrik Jensen (19) is elke aanval gevaarlijk. Verdediger Joachim Andersen raakte uit een corner de paal.

In de zesde minuut na rust kopte Van Ginkel de bal uit een voorzet diagonaal in en gaf verdediger Moreno van dichtbij in twee keer het beslissende tikje: 1-2. En als PSV eenmaal voorstaat, is de overwinning nabij. Alle 19 keer dat de ploeg van Cocu dit seizoen de leiding nam, volgde winst. Maar in de allerlaatste minuut van de blessuretijd gaat Guardado in de fout, volgt een passje op Celina, die de bal langs Zoet schuift: 2-2. „Als je 2-1 voorstaat mag je het niet meer weggeven”, sprak PSV-aanvoerder Luuk de Jong teleurgesteld.

    • Maarten Scholten