Overname

Goedkeuring onder voorwaarden voor inlijving Syngenta

De inlijving van de Zwitserse zaden- en landbouwbestrijdingsmiddelenproducent Syngenta door het Chinese staatsbedrijf ChemChina is bijna een feit. Woensdag kreeg de overname de goedkeuring van Amerikaanse én Europese mededingingsautoriteiten, maar wel onder voorwaarden. Uit zorgen over verminderde concurrentie en te grote marktaandelen moet het Chinese bedrijf een aantal van zijn Europese en Amerikaanse onderdelen die onder meer pesticides produceren, afstoten voordat de overname definitief kan worden. ChemChina heeft toegezegd dat te doen. En met die toezeggingen is EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) tevredengesteld. Aan de overname hangt een prijskaartje van 43 miljard dollar (40 miljard euro) en is daarmee China's grootste buitenlandse aankoop tot nu toe. (AP)