Oud-bestuurder FIFA naar CAS om schorsing

De Zuid-Koreaan zou stemmen hebben gekocht voor Zuid-Korea, dat op dat moment het WK 2022 binnen probeerde te halen.

Foto Ian Langsdon/EPA

Voormalig FIFA-vicevoorzitter Chung Mong-joon stapt naar sporttribunaal CAS om zijn schorsing aan te vechten. De Zuid-Koreaan werd in 2015 door de ethische commissie van de FIFA voor zes jaar geschorst. Hij zou stemmen hebben gekocht voor Zuid-Korea, dat op dat moment het WK 2022 binnen probeerde te halen.

Chung Mong-joon was twee jaar terug ook in de race voor het voorzitterschap van de FIFA, maar trok zich terug vanwege de verdenking van corruptie. “Eindelijk kan ik naar het CAS”, aldus de Koreaan donderdag tegenover journalisten tijdens een persconferentie bij de Zuid-Koreaanse voetbalbond. “Het gaat niet om mij persoonlijk. Het gaat om mijn strijd om de FIFA te hervormen. Dat doe ik al sinds 1994.”

Chung Mong-joon was van 1994 tot 2011 vicevoorzitter van de wereldvoetbalbond.

Schorsing teruggebracht

De voetbalbond bracht zijn schorsing vorig jaar terug naar vijf jaar. De FIFA wees het beroep dat de bestuurder aantekende tegen zijn schorsing gedeeltelijk toe. Volgens de beroepscommissie zijn verzachtende omstandigheden te weinig in ogenschouw genomen en is onvoldoende bewezen is dat bepaalde regels zijn geschonden. Tevens is zijn boete teruggebracht van 100.000 naar 50.000 Zwitserse Frank.

Chung werkte volgens de FIFA onvoldoende mee aan een onderzoek naar de toewijzing van het wereldkampioenschap voetbal van 2022. Een van de kandidaten voor dat toernooi was Zuid-Korea. Om het FIFA-bestuur te overtuigen beloofde Chung 777 miljoen dollar (bijna 700 miljoen euro) te investeren in een fonds voor de ontwikkeling van voetbal.

    • Bas Tooms