Oranje op laagste positie ooit op FIFA-ranglijst

Na verliespartijen tegen Bulgarije en Italië vorige maand staat Oranje op de 32e plaats, nog onder landen als Iran, Noord-Ierland en Egypte.

Wesley Sneijder tijdens de verloren WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands Elftal tegen Bulgarije. Foto Koen van Weel/ANP

Het Nederlands Elftal staat sinds donderdag op de laagste plek ooit op de FIFA-ranglijst. Na verliespartijen tegen Bulgarije (0-2) en Italië (1-2) vorige maand staat Oranje op de 32ste plaats, nog onder landen als Iran (28ste), Noord-Ierland (26ste) en Egypte (19de).

Dat Nederland op een historisch lage plek terecht zou komen was op basis van berekeningen na de verloren wedstrijden al voorspeld, maar sinds donderdag is het officieel. In de kwalificatiecyclus voor het WK van 2018 in Rusland doet Nederland het dramatisch. Na het verlies tegen Bulgarije staat Oranje op de vierde plaats in groep A, achter respectievelijk Frankrijk, Zweden en de Bulgaren. De slechte resultaten kostten bondscoach Danny Blind zijn baan.

Lees ook: Danny Blind kreeg nooit greep op Oranje

Om zich te kwalificeren moet het Nederlands Elftal eerste worden in de poule, of bij de beste nummers twee behoren. Dan volgen er nog play-offs om te bepalen wie naar Rusland mag.

In 2011 even de beste

De lijst voor beste nationale voetbalelftallen ter wereld werd in december 1992 geïntroduceerd. Sindsdien hebben slechts acht landen de lijst aangevoerd. In 2011 voerde Oranje kort de ranglijst aan.

Momenteel is Brazilië de lijstaanvoerder. De Gele Kanaries hebben acht kwalificatiewedstrijden op rij gewonnen en zijn al zeker van deelname aan het WK volgend jaar. Frankrijk is de hoogstgeplaatste tegenstander van Oranje in de poule, op plek zes.

    • Sam de Voogt