‘Migranten mishandeld langs grenzen EU’

Politieagenten en grenswachten in Oost-Europa gebruiken stelselmatig intimidatie en geweld tegen migranten die die landen proberen binnen te komen.

De grens tussen Hongarije en Servië. Foto Arie Kievit/ANP

Politiemensen, grenswachten en ander overheidspersoneel in Balkanlanden zijn geregeld in de fout gegaan en hebben ten onrechte migranten uitgezet of hen mishandeld. Dat schrijft Oxfam Novib in een donderdag gepubliceerd rapport, A dangerous game.

In samenwerking met twee ­organisaties uit Servië en Macedonië ondervroeg Oxfam de afgelopen de afgelopen weken 140 van de enkele duizenden migranten die momenteel in Servië en Macedonië verblijven. In die interviews zeggen migranten dat ze geslagen zijn of bestolen werden door onder meer grenswachten. In veel gevallen is sprake van illegale deportaties door agenten die toegang tot de asielprocedure weigeren, terwijl zij daar wel recht op hebben.

Oxfam concludeert uit de getuigenissen dat er een “ontluisterend patroon van brutaliteit en machtsmisbruik tegen migranten, onder wie ook kinderen” bestaat.

Naakt in de sneeuw

In Hongarije moesten migranten bijvoorbeeld naakt in de sneeuw gaan zitten, terwijl koud water over hen gegoten werd. In andere gevallen stal de Hongaarse politie alle waardevolle voorwerpen, waaronder de schoenen, van migranten om ze vervolgens terug over de grens te sturen, zo tekent de organisatie onder meer op uit de mond van de Afghaanse Maalik.

“Onze mobieltjes werden kapotgemaakt, ons geld namen ze af. We werden geslagen, in een busje gegooid en daarna weer de grens overgereden.”

Ook Servië werd begin dit jaar bekritiseerd toen het tweeduizend migranten in de kou liet staan. De Bulgaarse politie beroofde migranten van waardevolle bezittingen, voordat ze de grens over werden gezet. De Afghaanse vluchteling Isaaq over zijn behandeling in Bulgarije:

“Ze zetten ons in een kooi, we kregen drie dagen geen eten. Ze sloegen ons en gaven ons zelfs elektrische schokken.”

Balkanroute

De Westelijke Balkanroute richting Oostenrijk en Duitsland, waar sinds begin 2015 ruim een miljoen migranten gebruik van maakten, werd een jaar geleden gesloten. De migratiestroom op de zogenoemde Balkanroute is sinds die sluiting en het akkoord met Turkije grotendeels opgedroogd.

Tienduizenden asielzoekers kwamen daardoor vast te zitten, ze proberen soms met de hulp van smokkelaars alsnog de grens over te komen. Volgens Oxfam worden ze vaak direct terug de grens overgezet, dergelijke pushbacks zijn verboden volgens het internationaal recht.

    • Bas Tooms