‘Koeienbeschermers’ doden veehandelaar

India Een moslim die koeien vervoerde kwam om nadat hij in elkaar was geslagen. In India loopt geweld door hindoeradicalen op.

Protest tegen geweld in 2015.
Protest tegen geweld in 2015. Foto AP

Twee dagen nadat hij in elkaar werd geslagen overleed dinsdag Pehlu Khan (55), een islamitische veehandelaar in India. Khan werd het slachtoffer van gau rakshaks, zelfbenoemde ‘koeienbeschermers’.

De dood van Khan, die woensdag bekend werd, heeft opschudding veroorzaakt in India. Toenemend geweld van hindoeradicalen leidt er tot oplopende spanningen.

Sinds de BJP, de op hindoeïstische grondslag opererende partij van premier Narendra Modi, in 2014 aan de macht kwam, roeren hindoeradicalen zich steeds openlijker. Met name de bescherming van de koe, heilig voor hindoes, leidt regelmatig tot geweld.

Khan vervoerde in een open vrachtwagen enkele koeien die legaal waren gekocht en van documenten voorzien. Samen met vier anderen werd hij gemolesteerd door een groep radicalen die voertuigen staande hielden op zoek naar ‘koeiensmokkelaars’. Volgens Indiase media zouden zij hebben samengewerkt met de politie.

India TV over het geweld van deze week:

In 2015 en 2016 vielen bij incidenten met gau rakshaks twee doden. Premier Narendra Modi kreeg veel kritiek omdat hij zich pas laat uitsprak tegen het geweld. Nadat hij de koeienbeschermers „criminelen” noemde, nam het geweld tijdelijk af.

De dood van Khan wordt breed uitgemeten in de Indiase media. In het land woedt een discussie over het steeds duidelijker hindoestempel dat op het openbaar bestuur wordt gedrukt, terwijl dat volgens de grondwet seculier dient te zijn. In de meeste Indiase deelstaten is het slachten van koeien verboden, op basis van wetten voor dierenwelzijn en ‘het behoud van vee’. Sinds het aan de macht komen van de BJP in 2014 op centraal niveau en het uitbreiden van de politieke invloed van Modi’s hindoepartij op lokaal niveau, hebben verschillende deelstaten het slachtverbod uitgebreid. Onder meer in Haryana en Maharashtra, waar de Indiases economische hoofdstad Mumbai ligt, staan sinds 2015 jarenlange gevangenisstraffen op het prepareren, consumeren of in bezit hebben van koeienvlees. Vorige week verhoogde deelstaat Gujarat de sanctie op de slacht van koeien tot levenslange gevangenisstraf.

Het geweld kreeg een nieuwe impuls met de aanstelling van de streng religieuze yogi Adityanath (BJP) tot premier van Uttar Pradesh, een van de belangrijkste deelstaten van India. Ook daar was de slacht van koeien reeds verboden. Meteen na zijn aanstelling, twee weken geleden, begon de politie op initiatief van Adityanaths slachthuizen te sluiten die zich richtten op buffels, geiten en pluimvee.

Volgens veel Indiërs zijn dat slechts voorwendselen om het vegetarisme van de hoogste hindoekasten tot norm te verheffen. Indiase moslims, hindoeïstische Dalits (‘onaanraakbaren’) en veel hindoes uit de moderne middenklasse eten vlees.

    • Joeri Boom