Kleuren op code in een boek van Kruidvat: ineens verschijnt Adolf Hitler

Het ingekleurde portret van Hitler.

Kleuren op code: een leuke manier om kinderen bezig te houden. Vakjes met letters, die corresponderen met kleuren. Een D voor rood, en een E voor zwart. Eenmaal ingevuld ontstaat zo een mooie plaat. Maar in een kleurboek dat drogisterijketen Kruidvat deze week aanbood, kwam ineens Adolf Hitler naar voren.

Klanten reageerden maandag geschokt. „Leuk die kleurboeken van jullie!”, schreef een koper op Facebook. De winkelketen verklaarde na een halve dag, nadat al enkele tientallen exemplaren waren verkocht, het product direct uit de schappen te halen.

Dat het om Hitler gaat, valt niet te miskennen. Gekleed in een bruin pak, rode band met hakenkruis om de arm, brengt de Führer zijn kenmerkende groet. Een tafel waarop een wereldbol staat, maakt het plaatje af.

„Het spijt ons heel erg. Ondanks meerdere controles, zoals gebruikelijk bij onze producten, is dit verkeerd gegaan”, zegt een woordvoerder van Kruidvat. Het kleurboek is geproduceerd in India en ingekocht via de Belgische partner Trifora. Die wil niet op de ophef reageren.

Kruidvat onderzoekt nog hoe de fout precies gemaakt kon worden, maar volgens de woordvoerder is in ieder geval geen sprake geweest van boos opzet. Het misverstand zou te maken hebben met „onwetendheid” aan de kant van de producent.

Klanten die het kleurboek hebben gekocht, kunnen het terugbrengen en krijgen dan hun geld terug.