Kleuren op code in een boek van Kruidvat: ineens verschijnt Adolf Hitler

Het ingekleurde portret van Hitler.
Het ingekleurde portret van Hitler.

Kleuren op code: een leuke manier om kinderen bezig te houden. Vakjes met letters, die corresponderen met kleuren. Eenmaal ingevuld ontstaat zo een mooie plaat. Maar in een door Kruidvat verkocht kleurboek kwam daarbij deze week ineens Adolf Hitler naar voren.

Klanten reageerden maandag geschokt. „Leuk die kleurboeken van jullie!” schreef een koper op Facebook. De drogisterijketen verklaarde na een halve dag, nadat er al enkele tientallen exemplaren waren verkocht, het product direct uit de schappen te halen.

De overeenkomsten zijn niet te missen. In een bruin pak met een rode band en een swastika doet Hitler in de tekening staand zijn kenmerkende groet. Een tafel met daarop een wereldbol maakt het plaatje af.

„Het spijt ons heel erg. Ondanks meerdere controles, zoals die gebruikelijk is bij onze producten, is dit verkeerd gegaan”, aldus een woordvoerder tegen NRC. Het kleurboek is geproduceerd in India en ingekocht via de Belgische partner Trifora. Die wil niet op de controverse reageren.

Volgens de Kruidvat-woordvoerder zijn ze nog bezig het verder uit te zoeken, maar berust de tekening op een misverstand. Er zou sprake zijn van „onwetendheid” aan de kant van de producent. Ook zegt de woordvoerder dat klanten die het kleurboek hebben gekocht het product terug kunnen brengen en hun geld terug krijgen.

Het is niet de eerste keer dat Kruidvat met kleurboeken in opspraak komt. Begin maart bood de keten een kleurboek en kleurpotloden aan bij de aankoop van Durex Play, een type glijmiddel.

    • Auteur Onbekend