Opinie

Hero en Erik in de nor

‘Erik, jij hier?” „Ha, Hero, da’s ook toevallig!” Als Hero Brinkman en Erik Staal elkaar in de nor tegenkomen, wat zouden ze dan zeggen na de eerste beleefdheidsfrasen? Samen als Bekende Nederlander gevangen – dat geeft een band die snel tot vertrouwelijkheid moet leiden. Op de luchtplaats is altijd wel een plekje te vinden voor enige discrete afzondering.

Erik: „Wat doe jij hier? Ik had je niet verwacht.”

Hero: „Dan heb je de krant slecht gelezen. Ze hebben me al een paar dagen geleden vastgezet. Ik zou informatie over een politieonderzoek naar een Amsterdamse moskee aan De Telegraaf hebben doorgegeven.”

Erik: „Is dat waar?”

Hero: „Natuurlijk niet. Het komt allemaal door PvdA-machinaties. Het is karaktermoord op een volmaakt onschuldige man, gepleegd door een hypocriet korps.”

Erik: „Je wilt toch niet beweren dat de huidige PvdA nog zoveel macht heeft in het Amsterdamse politiekorps?”

Hero: „O nee? En wie is dan de baas van dat korps? Precies! De burgemeester! En van welke partij is die burgemeester?”

Erik (na enige stilte): „Oké, maar als die partij nog zo machtig is, waarom hebben ze jou dan een kans gegeven op terugkeer bij de politie?”

Hero (wantrouwig): „Hoezo?”

Erik: „Nou, je had nogal wat op je kerfstok. Mishandeling van een barman in de Haagse sociëteit Nieuwspoort, veroordeling voor het bedreigen van je buurman met een bijl, ontwijken van een alcoholcontrole door met gedoofde lichten en een snelheid van 100 kilometer naar huis te scheuren, een interview in de Volkskrant waarin je uitlegt hoe heerlijk het is om ‘tuig’ dat op de grond ligt ‘een brandende vlek op zijn rug’ te bezorgen met je wapenstok.’’

Hero: „Hoho!”

Erik: „En toen je weer terug was bij de politie, begon je meteen een vrouwelijke verdachte een bekentenis af te dwingen! Eigenlijk is het verbijsterend dat die Amsterdamse politie jou als paranoïde ex-PVV’er nog zulk verantwoordelijk werk heeft laten doen, zoals een onderzoek naar nota bene een moskee. Je zou dat eerder verwachten in een stad waar Wilders burgemeester is.”

Hero: „Wat zullen we nou krijgen? Wie denk jij dat jij bent om mij de maat te nemen. Erik Staal! Plukt je kaal!’’

Erik: „Pas op je woorden, ik heb goede advocaten.”

Hero: ,,Die zul je nodig hebben. Ik heb gelezen dat jij gearresteerd bent op verdenking van verduistering, witwassen en valsheid in geschrifte. Je zou een bedrag van 1,2 miljoen euro in eigen zak hebben gestoken, hoewel het bestemd was voor een woningbouwproject voor arme mensen in Zuid-Afrika.”

Erik (effen): „Het moet nog allemaal bewezen worden. En ik heb goede..’’

Hero: „Maar je hebt wel de schijn een beetje tegen, vind je niet? Weet je nog dat je als oud-topman van Vestia voor 1 miljoen euro een schikking met Vestia moest treffen in verband met de aansprakelijkheid voor hun miljardenverlies?’’

Erik: „Mijn advocaten kunnen je daar alles over vertellen.’’

Hero: „Bewaar het voor de rechtszitting.’’

Ze zwijgen. Een cipier nadert en zegt: „Heren, we gaan sluiten.’’