Grote betoging in Paramaribo tegen Bouterse

De directe aanleiding is het verhogen van de brandstofprijzen, maar de demonstranten verwijten Bouterse de algehele economisch malaise in het land.

Demonstranten tijdens het protest in Paramaribo. Foto Pieter van Maele/ANP

Een grote groep mensen is donderdag in Paramaribo de straat opgegaan om te protesteren tegen het beleid van de regering van president Desi Bouterse. Hoe groot de opkomst precies was, is onbekend. Plaatselijke bronnen melden dat het om enkele duizenden mensen gaat. Starnieuws noemt het “tot nu toe de grootste tegen het beleid van de regering”. Aan het eind werd opgeroepen de demonstratie vrijdag voort te zetten.

Om 11.00 uur lokale tijd begon het protest op het Kerkplein. Vervolgens leidde de demonstratie naar het Onafhankelijksheidsplein. Bij de actie sloten zich mensen aan vanuit veel geledingen van de samenleving. De organisatie van de demonstratie was in handen van de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur). Ook politici van oppositiepartijen, vakbonden, ondernemersverenigingen, bus- en taxichauffeurs en leerkrachten waren aanwezig.

Twitter avatar pvmaele Pieter Van Maele Volgelopen Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo #Suriname. Betogers schreeuwen naar presidentieel paleis https://t.co/bXI82aQRom

De directe aanleiding voor het protest was het recente verhogen van de brandstofprijzen. De regering-Bouterse besloot dat de subsidie op brandstof wordt teruggedrongen. Dat is ook één van de eisen van het Internationaal Monetair Fonds, dat Suriname financieel bijstaat. Onder die woede speelt mee dat de economie onder Bouterse flink verslechterd is. Niet alleen de brandstofprijzen, maar ook die van andere producten stijgen flink. De inflatie bedraagt tientallen procenten.

Chan Santokhi, leider van de oppositiepartij VHP, was één van de politici die bij het protest aanwezig was. Hij zei tegen De Ware Tijd:

“De VHP steunt de vakbonden. Wij eisen ook terugdraaiing van de verhoogde brandstofprijzen en dat armoede wordt aangepakt.”

Vanwege het protest bleven enkele scholen en winkels gesloten. Op een paar plekken in Paramaribo stond het verkeer volledig stil vanwege de proteststoet. Ook afgelopen maandag gingen al zo’n duizend mensen de straat op in een door jongeren georganiseerde demonstratie.

    • Joram Bolle