Erik Staal blijft 14 dagen langer vast

De oud-Vestia-topman blijft nog zeker twee weken in hechtenis, zo heeft de rechter-commissaris bepaald.

Erik Staal bij de Parlementaire Enquetecommissie Woningcorporaties in 2014.
Erik Staal bij de Parlementaire Enquetecommissie Woningcorporaties in 2014. Foto Bart Maat/ANP

Erik Staal, de oud-bestuurder van woningcorporatie Vestia, wordt twee weken langer vastgehouden voor verder onderzoek. Dat heeft de rechter-commissaris donderdag bepaald tijdens de voorgeleiding van Staal (66) in de Rotterdamse rechtbank. Staals verzoek om voorlopige vrijlating werd afgewezen.

Staal wordt verdacht van verduistering van 1,2 miljoen euro van de Housing Association South Africa (HASA), een stichting die in 1996 door Nederlandse corporaties werd opgericht om sociale woningbouw in Zuid-Afrika te bevorderen. Staal werd maandag opgepakt; in tegenstelling tot eerdere berichten was dat niet in zijn huis in Krimpen aan de Lek, maar op Schiphol waar hij terugkwam van zijn andere huis op Bonaire.

Lees ook: Staal kon ook bij HASA zijn gang gaan

Staals advocaat, Kim van Hoogmoed, kan geen commentaar geven, omdat hij in voorarrest met beperking zit, zegt ze. De hechtenis van Staal kan over twee weken in het belang van het onderzoek eventueel met nog eens dertig, zestig of negentig dagen worden verlengd.

Onduidelijke betalingen

De medeverdachte in deze zaak, die net als Staal wordt verdacht van witwassen, blijkt de 64-jarige Marianne E. uit Brussel. Het gaat om de zus van Staals ex-echtgenote. Volgens sociale media zou zij al vele jaren bij het Europees Parlement werken. Ook haar woning in België is doorzocht, maar zij is niet in voorarrest.

Onder Staal heeft Vestia heeft door de jaren in totaal ongeveer 2,3 miljoen euro geschonken aan HASA om woningen in Zuid-Afrika mee te bouwen. Vestia doneerde jaarlijks 160.000 euro en leende ooit 9 ton, dat later in een schenking werd omgezet.
Staals vertrok in 2012 bij Vestia tijdens het grote derivatenschandaal. Uit forensisch onderzoek bleek later dat via HASA onduidelijke betalingen waren gedaan. Omdat Staal de administratie meenam, was onbekend waar het vermogen van HASA was.