Duterte: militairen naar eilandjes Zuid-Chinese Zee

De Filipijnse president Rodrigo Duterte wil dat het leger een aantal onbewoonde eilanden waar het land aanspraak op maakt bezet. Dat ligt gevoelig bij China.

Foto Bullit Marquez/AP

De Filippijnse president Rodrigo Duterte heeft het leger opdracht gegeven enkele onbewoonde eilanden in de Zuid-Chinese Zee, die door de Filippijnen worden geclaimd, te bezetten. Dat meldt persbureau Reuters donderdag. Het leger heeft de taak gekregen om op elk van de negen eilanden een Filippijnse vlag te plaatsen. Het gaat om betwist gebied dat geclaimd wordt door verschillende landen in de regio, de Spratly-eilanden.

Het gebied ligt vooral gevoelig bij de Chinese autoriteiten, die aanspraak maken op een groot aantal eilanden. Ze bouwden de afgelopen jaren meerdere militaire posten op landformaties en creëerden verschillende kunstmatige eilanden. Het Permanent Hof van Arbitrage besliste vorig jaar dat China geen enkele historische claim kan leggen op de wateren van de Zuid-Chinese Zee. China heeft aangegeven die uitspraak te negeren.

Lees ook: Stiekem palmt China eilanden in

China bouwde op zeker zes en mogelijk zelfs tien Spratly-koraaleilanden militaire installaties en havens.

‘Een race om eilanden te pakken’

Duterte zei in oktober vorig jaar dat hij de banden met China aan wilde halen. De kwestie rond de eilanden in de Zuid-Chinese Zee zou via diplomatische kanalen worden afgehandeld. Maar nu lijkt Duterte van mening te zijn veranderd: “We proberen iedereen te vriend te houden, maar we moeten ons gezagsgebied in stand houden.” Hij noemde het “een race om eilanden te pakken”.

Hij wil dat er binnenkort bunkers of huizen worden geplaatst op de eilanden.

De Filippijnse regering bezet negen landformaties in de Zuid-Chinese Zee, waaronder eilanden en riffen. Het zal op sommige eilanden lastig zijn om tegemoet te komen aan de wensen van Duterte, omdat ze niet zijn berekend op bebouwing. Duterte voegde er donderdag aan toe dat hij zin had om op de nationale Onafhankelijkheidsdag de vlag te hijsen op Thitu, een door de Filippijnen geclaimd eiland.

    • Len Maessen