Duits wetsvoorstel

Facebook beboeten als het niet snel haat- nepnieuws weghaalt

De Duitse regering wil dat social media-bedrijven zoals Facebook een boete krijgen als ze haatzaaiende berichten of nepnieuws langer dan 24 uur online laten staan. Ook moeten bedrijven de identiteit van de gebruikers kenbaar maken. Als het parlement instemt met het wetsvoorstel, kunnen bedrijven boetes tot 50 miljoen euro krijgen. De Duitse minister van Justitie vindt dat er „net zo weinig tolerantie moet zijn voor criminele uitingen op social media als op straat”. De wet is wel iets afgezwakt. In het oorspronkelijke wetsvoorstel kon een bedrijf al na één incident een boete krijgen. Verschillende groepen zijn tegen het wetsvoorstel, dat minister Heiko Maas vorige maand indiende. Ze vrezen dat social mediabedrijven te voorzichtig zullen zijn, waardoor de vrijheid van meningsuiting in het geding komt. (Reuters)