Doodsoorzaak Henriquez opnieuw onderzocht

Een derde expert moet de doodsoorzaak onderzoeken. Daarom is de zaak tot medio november uitgesteld.

Een betoger voor een politiebureau in de Haagse Schilderswijk na de dood van Henriquez in juni 2015.
Een betoger voor een politiebureau in de Haagse Schilderswijk na de dood van Henriquez in juni 2015. Foto Arie Kievit / ANP

Een derde deskundige moet zich buigen over de doodsoorzaak van Mitch Henriquez, de man die juni 2015 overleed na een arrestatie. Dat heeft de rechtbank Den Haag donderdag besloten. Mede hierdoor is de inhoudelijke behandeling van de zaak tot medio november uitgesteld.

Henriquez (42) werd op 27 juni 2015 aangehouden in het Haagse Zuiderpark na een muziekfestival. Hij overleed een dag later. Na sectie concludeerde het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat de Arubaan overleed door verstikking, waarschijnlijk veroorzaakt door “geweld op zijn hals”, een gevolg van een nekklem. Volgens een nieuw onderzoek is de Arubaan niet gestorven door een nekklem, maar aan een hartstilstand. Dat blijkt uit een rapport van een forensisch arts, die was ingeschakeld door de advocaten van de twee agenten die terecht staan voor de dood van de Arubaan.


De advocaten van de nabestaanden van de in juni 2015 na zijn arrestatie overleden Arubaan Henriquez pleiten ervoor dat de namen van de agenten bekend worden gemaakt. Daartoe is zelfs een kort geding geweest, maar de nabestaanden kregen tot nu toe nul op het rekest. De rechter buigt zich nogmaals over het verzoek en besluit over twee weken.

In december vorig jaar legde de Haagse politie disciplinaire maatregelen op aan vier van de vijf agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Henriquez.

In een onderzoeksrapport schreven twee politiewetenschappers afgelopen september dat de politie bij de aanhouding van Henriquez “fout op fout” had gestapeld. De agenten zaten niet alleen fout met de nekklem, maar gebruikten ook te snel geweld en wreven Henriquez pepperspray in het gezicht.

De dood van Henriquez was aanleiding voor dagenlange rellen in de Haagse Schilderswijk.

    • Bas Tooms