Dodental na modderstroom Colombia boven de 300

Er worden nog altijd meer dan driehonderd mensen vermist nadat dit weekend het stadje Mocoa werd getroffen door modderstromen.

De ravage in Mocoa nadat het Colombiaanse stadje dit weekend werd getroffen door aardverschuivingen en modderstromen. Foto Luis Robayo/AFP

Het dodental van het natuurgeweld in de Colombiaanse stad Mocoa is opgelopen tot 301. Dat meldt AFP op basis van de Colombiaanse nationale rampenbestrijding UNGRD. Er worden nog altijd meer dan driehonderd mensen vermist, onder wie twee buitenlanders met de Duitse en Canadese nationaliteit.

Woensdag werd er nog altijd gezocht naar overlevenden door reddingsmedewerkers en inwoners van de stad. Bijna tweehonderd doden zijn inmiddels geïdentificeerd. Het aantal gewonden staat op 332, waarvan er 119 mensen uit het ziekenhuis zijn ontslagen.

Maandag riep de Colombiaanse regering de noodtoestand uit in Mocoa, de hoofdstad van de zuidwestelijke provincie Putamayo. Bijna drieduizend mensen zijn opgevangen in tijdelijke kampen omdat ze in één klap dakloos zijn geworden.

De stad werd afgelopen weekend getroffen door hevige aardverschuivingen en modderstromen, nadat door noodweer drie nabijgelegen rivieren buiten hun oevers waren getreden. Volgens de Colombiaanse president Juan Manuel Santos werd de extreme regenval veroorzaakt door klimaatverandering en het natuurfenomeen El Niño.

    • Sam de Voogt