Dierenleed

Omstreden slachthuis Tielt mag donderdag weer open

Het omstreden slachthuis in het Belgische Tielt gaat donderdag weer open. Dit hebben Thomas De Roover De Brauwer, directeur van het slachthuis, en de Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts woensdag bevestigd. Weyts liet het Tieltse slachthuis op 23 maart sluiten nadat dierenrechtenorganisatie Animal Rights een video had uitgebracht met grove misstanden, die een undercover werkende activist er had vastgelegd. De directie stapte naar de Raad van State om de sluiting ongedaan te laten maken. Maandag besloot de Raad pas op 20 april met een uitspraak te komen, zodat het slachthuis de tijd had een ‘aanvaardbaar actieplan’ te maken om de misstanden aan te pakken. Om nu al te kunnen heropenen, kwam het bedrijf sneller met zo’n actieplan. Dat heeft Weyts „onder strenge voorwaarden” aanvaard. (NRC)