Ancilla van de Leest stopt als leider Piratenpartij

Leiderschap van partij “vraagt tijd en aandacht die ik het niet langer kan geven”, schrijft Van de Leest in een verklaring.

Foto ANP / Robin Utrecht

Ancilla van de Leest vertrekt als leider van de Piratenpartij. Dat maakte Van de Leest donderdag in een verklaring bekend. Van de Leest, die er niet in slaagde met de Piratenpartij op 15 maart een Kamerzetel te halen, wil zich “op andere doelstellingen storten”, schrijft ze.

Van de Leest zegt zich te zullen blijven inzetten voor de principes van de Piratenpartij, zoals privacy en digitale veiligheid. Ze schrijft dat ze de functie van partijleider, die ze sinds juni vorig jaar vervulde, ziet “als een zware verantwoordelijkheid die tijd en aandacht vergt die ik het niet langer kan geven”. Aangezien het partijleiderschap bij de Piratenpartij een vrijwillige functie is, moet Van de Leest zich nu weer met “andere dingen gaan bezighouden”, zegt ze in een toelichting. Ze wil zich weer meer toeleggen op het schrijven van artikelen en houden van lezingen over privacy.

Van de Leest blijft beschikbaar als adviseur van de partij en blijft ook “symbolisch passief lid”. Ze was sinds 2014 actief voor de Piratenpartij.

Het bestuur van de Piratenpartij heeft begrip voor het besluit van Van de Leest. Partijvoorzitter Vincent van der Velde noemt het “heel begrijpelijk” dat Van de Leest “weer aan haar eigen carrière moet denken na zich zo lang belangeloos te hebben ingezet.”

Derde Kamerverkiezingen zonder zetel

De Piratenpartij deed op 15 maart voor de derde keer op rij zonder succes mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. De partij behaalde ruim 35.000 stemmen, terwijl ruim 70.000 stemmen nodig waren voor een zetel. Ook in 2010 en 2012 slaagde de partij er ook niet in om een Kamerzetel te halen.

De Piratenpartij is wel met één zetel vertegenwoordigd in stadsdeel Amsterdam-West. De partij heeft aangekondigd door te willen gaan en mee te willen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.

Lees ook: Een beetje Piraat wantrouwt exitpolls, klinkt het nog lang
    • Pim van den Dool