Aantal Turkse Nederlanders mag Turkije niet uit

Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gaat onder meer om mensen die worden verdacht van betrokkenheid met de Gülenbeweging.

Foto Yasin Bulbul / AP

Een aantal Turkse Nederlanders mag Turkije niet verlaten vanwege een uitreisverbod. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken na berichtgeving van de NOS. Volgens het ministerie gaat het om ongeveer tien mensen die worden verdacht van betrokkenheid met de Gülenbeweging.

Het uitreisverbod werd volgens het ministerie opgelegd in de nasleep van de mislukte coup vorige zomer en is geen direct gevolg van de diplomatieke rel die vorige maand ontstond nadat de Turkse minister Kaya tot ongewenste vreemdeling werd verklaard en naar Duitsland werd uitgezet. Het ministerie heeft contact met de Turkse autoriteiten en probeert tot een oplossing te komen. De mensen die vastzitten zouden hulp kunnen krijgen van de Nederlandse ambassade in Turkije.

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders reageerde op het uitreisverbod bij persbureau ANP. Hij zei het probleem “op hoog politiek niveau” te hebben aangekaart.

“We doen er uiteraard alles aan om deze mensen bij te staan. Het is onderwerp van gesprek met de Turkse autoriteiten. Het ministerie brengt de situatie van deze Nederlanders voortdurend onder de aandacht.”

Niet alleen Nederlandse Turken zouden onder het uitreisverbod vallen. Volgens de NOS zouden er ook zeker tien Duitsers problemen hebben om het land te verlaten. Ook een aantal Zwitsers zou problemen hebben het land te verlaten maar volgens de omroep zouden zij inmiddels zijn vertrokken.

Vorig jaar april werd de columnist Ebru Umar in Turkije opgepakt. Ze werd ervan beschuldigd Erdogan en de grondlegger van het huidige Turkije, Mustafa Kemal Atatürk, te hebben beledigd. Na twee weken werd haar uitreisverbod ingetrokken en mocht ze terug naar Nederland om het proces tegen haar af te wachten.

Lees ook ons interwiew met Alp Aslandogan, een vertrouweling van Gülen: ‘In Turkije zitten gülenisten in de val’

Diplomatieke spanningen

De diplomatieke spanningen tussen Nederland en Turkije liepen onlangs hoog op nadat Nederland Turkije verbood om campagne te komen voeren voor het aankomende referendum. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken moest 11 maart uitwijken naar Frankrijk nadat het vliegtuig waarin hij zat niet mocht landen. De Turkse minister Kaya van Familiezaken kwam vervolgens naar het Turkse consulaat in Rotterdam maar werd aangehouden en het land uitgezet. Ook Duitsland tekende bezwaar aan tegen de komst van de Turkse minister om campagne te komen voeren.

Als reactie beschuldigde Erdogan Nederland en Duitsland vervolgens van nazipraktijken. Ook waarschuwde hij dat Europeanen wereldwijd niet meer veilig over straat kunnen als ze hun houding niet veranderen.

Het referendum staat gepland op 16 april en is omstreden omdat het gaat over verregaande machtsuitbreiding van Erdogan. Buiten Turkije mogen bijna drie miljoen Turken stemmen. In Nederland gaat het om ongeveer 251.000 Turkse Nederlanders die van woensdag tot en met zondag mogen stemmen.

Lees ook: Kwart miljoen Turks-Nederlandse kiezers, gemeenten ‘alert’

Nasleep coup

President Erdogan verdenkt de Turkse geestelijk Fethullah Gülen van de mislukte coup vorige zomer. Sindsdien heeft hij tienduizenden vermeende volgelingen van Gülen opgepakt, onder wie rechters, journalisten en ambtenaren. Ook Turken met een dubbele nationaliteit zijn opgepakt. Zo werd op 1 maart een Turks-Duitse correspondent van dagblad Die Welt gearresteerd en zit sinds september een rechter van een VN-tribunaal vast, ondanks zijn diplomatieke onschendbaarheid.