19 doden bij aanslag op minibus Somalië

De aanslag komt op de dag dat de recent gekozen president de chefs van de belangrijkste veiligheidsdiensten verving.

De Somalische president Mohamed Abdullahi Mohamed kondigde donderdag een nieuw offensief tegen Al-Shabaab aan en verving zijn veiligheidschefs.
De Somalische president Mohamed Abdullahi Mohamed kondigde donderdag een nieuw offensief tegen Al-Shabaab aan en verving zijn veiligheidschefs. Foto Farah Abdi Warsameh/AP

In Somalië zijn zeker negentien mensen omgekomen toen het minibusje waarin ze zaten ontplofte door een bermbom. Dat meldt persbureau AFP. Naar alle waarschijnlijkheid is de bom geplaatst door terreurgroep Al-Shabaab. Er zaten in totaal 21 mensen in het busje.

Het busje was onderweg van Bulomarer, dat zo’n 160 kilometer ten westen van hoofdstad Mogadishu ligt, naar Marka. Die plek is 30 kilometer van Bulomarer verwijderd. Bij het plaatsje Golweyn reed het busje op een bermbom. Volgens omwonenden is eerder op de dag in de buurt van de plek van de aanslag een operatie van AMISOM geweest, de vredesmacht van de Afrikaanse Unie.

De aanslag komt op de dag dat de recent verkozen president Mohamed Abdullahi Mohamed chefs van verschillende veiligheidsdiensten verving. Daarbij bezwoer hij een “staat van oorlog” uit te roepen tegen Al-Shabaab. Hij wil de strijd tegen de terreurbeweging flink opvoeren.

Al-Shabaab is in 2011 teruggedrongen uit Mogadishu. Desondanks is de groep nog aanwezig in veel gebieden op het platteland. Met aanslagen in Mogadishu proberen ze Somalië te ontregelen. Woensdag vond er een aanslag met een autobom plaats.

    • Joram Bolle