Vitesse, Groningen en ADO winnen in Eredivisie

Na elf duels zonder overwinning, stapten de Groningers eindelijk weer met drie punten van het veld.

Vitesse-speler Navarone Foor schiet de 0-1 binnen.
Vitesse-speler Navarone Foor schiet de 0-1 binnen. Foto ANP

Vitesse, FC Groningen en ADO Den Haag hebben woensdag hun wedstrijden in de Eredivisie gewonnen. De Arnhemmers waren in Almelo met 0-1 te sterk voor Heracles, terwijl Groningen thuis NEC versloeg met 2-0 en ADO op bezoek bij Willen II met 1-2 zegevierde.

In de strijd om de tickets voor de Europa League-playoffs deed Vitesse met zijn tweede overwinning in een week goede zaken. Zondag won de ploeg in eigen huis van grote rivaal NEC. Vitesse behoudt de vijfde plek in de ranglijst.

Paal

Veel overmacht had Vitesse niet op het veld, maar het kwam in de 43ste minuut toch op voorsprong dankzij een schot van middenvelder Navarone Foor. De aanvalskans kwam tot stand nadat Heracles-verdediger Robin Gosens de bal inleverde bij Vitesse-speler Milot Rashica. In de tweede helft joeg Heracles tevergeefs op de 1-1. Vitesse-keeper Eloy Room bracht een paar keer redding, en een schot van Reuven Niemeijer raakte de paal.

Het hielp Heracles niet dat de club een half uur voor tijd met tien minuten verder moest, nadat Robin Pröpper twee keer geel had gekregen. Vier minuten voor tijd moest ook Kevin Diks van Vitesse met zijn tweede gele kaart het veld verlaten.

Groningen

FC Groningen had in het eigen Noordlease Stadion weinig moeite met NEC. De nummers twaalf en dertien van de Eredivisie speelden in november nog gelijk, maar dit keer beslisten de Groningers de strijd dankzij goals van Mimoun Mahi en Juninho Bacuna in hun voordeel.

Het was voor FC Groningen de eerste overwinning in de afgelopen elf Eredivisieduels. De club klimt voorlopig één plek in de stand. NEC verloor juist negen van zijn tien laatste wedstrijden, en staat nu op de veertiende plek.

ADO

In Tilburg was het duel tussen Willem II en ADO Den Haag al voor rust beslist. Abdenasser El Khayati bracht ADO na 21 minuten spelen op voorsprong. Vier minuten later maakte de thuisploeg via Obbi Oularé nog gelijk, maar dik een kwartier later bracht ADO-aanvaller Mike Havenaar de 1-2 op het scorebord.

ADO komt dankzij de overwinning op gelijke hoogte met NEC. De club uit Nijmegen heeft echter nog wel een beter doelsaldo, waardoor ADO op de vijftiende plaats blijft. Willem II houdt de elfde positie op de ranglijst.

    • Vincent Sondermeijer