Van Praag herkozen in uitvoerend comité UEFA

De Europese voetbalbond verkoos op een congres in Helsinki Van Praag als een van de acht leden van het nieuwe comité.

Michael van Praag.
Michael van Praag. Foto Bas Czerwinksi/ANP

Michael van Praag is herkozen als lid van het uitvoerend comité van de UEFA, het hoogste bestuursorgaan van de Europese voetbalbond. Dat gebeurde woensdagmiddag op het congres van de bond in het Finse Helsinki. De 69-jarige Amsterdammer mag de volgende vier jaar op het hoogste niveau meepraten en beslissen over het Europese voetbal.

Twitter avatar UEFA UEFA Elected to UEFA ExCo:
Boniek (POL)
Delaney (IRL)
Gill (ENG)
Grindel (GER)
Nilsson (SWE)
Uva (ITA)
van Praag (NED)
Yardımcı (TUR)

Van Praag zei na afloop tegen de KNVB blij te zijn met zijn verkiezing:

“Ik ben niet verrast. Ik rekende op voldoende steun om mijn werk hier voort te zetten. Ik ben op de eerste plaats blij voor het voetbal, ook voor het Nederlandse voetbal. Onze stem moet op het hoogste niveau gehoord blijven in Europa. Niet om alleen maar voor onze eigen belangen op te komen, maar ook voor het belang van het internationale voetbal. We willen mee blijven doen, zowel voetballend als besturend.”

Laatste termijn

Van Praag is een van de acht leden van het comité, en is verkozen uit elf bestuurders die zich kandidaat hadden gesteld. Hij zit al sinds 2009 in het comité, en is samen met de Brit David Gill de enige die herkozen is. Tijdens het congres in Finland, waarbij de 55 landen die zijn aangesloten bij de UEFA aanwezig zijn, is besloten dat bestuurders maximaal drie termijnen van vier jaar in het comité plaats mogen nemen. Van Praag is daarmee aan zijn laatste termijn begonnen.

Van Praag is naast voetbalbobo op Europees niveau ook bondsvoorzitter van de Nederlandse KNVB. Vorig jaar deed hij een gooi naar het voorzitterschap van de UEFA, maar die verkiezing verloor hij van de Sloveen Aleksander Ceferin.

    • Sam de Voogt