Trump-strateeg Bannon uit Nationale Veiligheidsraad

De directeur van de nationale inlichtingendiensten en de voorzitter van de gezamenlijke bevelhebbers van de strijdkrachten keren juist weer terug.

Steve Bannon.
Steve Bannon. Foto Evan Vucci/AP

President Donald Trumps topstrateeg Steve Bannon is verwijderd uit de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad. Met de beslissing draait Trump een controversieel besluit terug dat sinds januari tot veel protest leidde. Tegelijkertijd mogen de directeur van de nationale inlichtingendiensten en de voorzitter van de gezamenlijke bevelhebbers van de strijdkrachten weer aanschuiven. Trump stuurde op woensdag een memorandum rond waarin de nieuwe samenstelling van de Nationale Veiligheidsraad staat vermeld.

Het gaat om het lidmaatschap van het zogenoemde Principals Committee, de leden van de Nationale Veiligheidsraad die in principe altijd aanwezig moeten zijn bij besprekingen. In januari plaatste Trump Bannon in dit comité, terwijl de directeur van de inlichtingendiensten en het hoofd van de zogenoemde Joint Chiefs of Staff gedegradeerd werden naar een lager niveau.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Er woedt al tijden een machtsstrijd tussen ideologen als Bannon en getrouwen van Trump uit New York, die smalend ‘Democrats’ worden genoemd.

De Nationale Veiligheidsraad heeft tot doel om de president te adviseren over veiligheidskwesties in het land en dreigingen van buiten.

Lees ook: Trumps strateeg gedijt bij chaos en verwarring

Een anonieme ambtenaar zegt tegen persbureau AP dat Bannon alleen in de Veiligheidsraad was geplaatst om ervoor te zorgen dat de visie van de president goed werd vertegenwoordigd, en om de gang van zaken binnen de raad te stroomlijnen. Een andere ambtenaar benadrukte dat het feit dat Bannon niet meer in de raad zit, niets verandert in zijn nauwe relatie tot de president.

Trumps nieuwe nationale veiligheidsadviseur, H.R. McMaster krijgt in de nieuwe samenstelling veel invloed, meldt Bloomberg. Hij zal vanaf nu bepalen wat er besproken wordt in de raad.

Toen Bannon in januari plaats mocht nemen in de Nationale Veiligheidsraad, maakte dat veel los. Critici, vooral Democraten, protesteerden omdat er volgens hen in de Veiligheidsraad geen plaats moest zijn voor politiek. Bannon wordt vooral als een vertegenwoordiger van de politieke vleugel van Trumps regering gezien.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Dit is wel een héél ver gezochte spin van het Witte Huis. https://t.co/2S9PBLFbd6

Bannon maakt er geen geheim van een rechts-populistische wereldrevolte te willen ontketenen. Volgens hem sluit het establishment de ogen voor de gevaren die de joods-christelijke cultuur bedreigen, met name door ‘liberale waanbeelden’, ‘corrupte elites’ en islamitische terreur. Hij blijft voorlopig wel aan als topstrateeg, meldt AP.