Nieuwe albums straks later op Spotify voor niet-abonnee’s

Spotify houdt sommige nieuwe albums straks maximaal twee weken lang achter voor niet-betalende gebruikers. Alleen premium leden, die 9,99 euro per maand betalen, krijgen direct toegang tot de nieuwe muziek. Het Zweedse bedrijf heeft daar afspraken over gemaakt met platenlabel Universal Music Group, dat in ruil betere licentietarieven aan Spotify gunt, op voorwaarde van groeicijfers, schrijft de Financial Times.

Het nieuwe beleid geldt alleen voor uitgaven van Universal, het grootste label ter wereld met artiesten als Drake, Kendrick Lamar en Taylor Swift.

Het gaat niet om exclusieve albums, zoals concurrenten Apple Music en Tidal wel doen met bijvoorbeeld Beyoncé en Kanye West, die tijdelijk op maar één dienst beschikbaar zijn. Albums die in dit nieuwe model van Spotify worden uitgebracht, zijn bij de betaalde concurrenten als Apple Music, Deezer en Google Play gewoon beschikbaar. Alleen gratis gebruikers van Spotify worden benadeeld.

De muziekindustrie had dit zien aankomen, ook al had Spotify beloofd het nooit te doen. Maar de Zweedse dienst moet de financiën op orde krijgen omdat het dit jaar naar de beurs wil, en daarvoor zijn scherpere afspraken met de grote muzieklabels Sony, Warner en Universal nodig. Tot nu toe maakt Spotify geen winst. Met de andere twee labels wordt nog gesproken.

Spotify heeft sinds vorige maand 50 miljoen betalende gebruikers, en meer dan 100 miljoen gratis gebruikers. De waarde wordt op bijna 8 miljard euro geschat.

Nog niet bekend is welk album als eerste onder het nieuwe beleid valt. Maar wie weet: vrijdag komt naar alle waarschijnlijkheid Universal-artiest Kendrick Lamar met een nieuw album.

    • Peter van der Ploeg