Staat verkoopt aandelen ASR

Belang

De Nederlandse overheid gaat het belang in verzekeraar ASR verder afbouwen en verkoopt aandelen, zo werd dinsdag bekendgemaakt. De staat wil dit keer 20 miljoen aandelen verkopen, goed voor een belang van 13,3 procent.

Als de verkoop is afgerond, heeft de overheid voor het eerst geen meerderheidsbelang meer in ASR. Het belang van de overheid zou dalen van het huidige 50,1 procent, naar 36,8 procent. Afhankelijk van hoeveel stukken er daadwerkelijk verkocht worden en de uiteindelijke verkoopprijs, kan de verkoop de schatkist een half miljard euro opleveren.

ASR is de oude verzekeringspoot van Fortis Nederland. Nadat Fortis in 2008 ten onder ging, werd het onderdeel genationaliseerd. Vorig jaar zomer bracht de staat ASR naar de beurs. Eind 2016 werd reeds een deel van de aandelen verkocht, net als in januari van dit jaar. Die laatste keer kocht ASR een deel van de eigen aandelen. Dat zal dit keer niet gebeuren: het bedrijf zit al aan het maximale aantal ingekochte stukken waartoe het door aandeelhouders is gemachtigd. (NRC)