Opinie

    • Michiel Klinkhamer

Seksuele vorming: niet onder de 12 graag

Voorlichting is het exclusieve recht van ouders, betoogt .

Elk jaar vindt de ‘Week van de Lentekriebels’ plaats, een themaweek waarmee het kenniscentrum Rutgers scholen stimuleert om seksuele vorming te geven. Lange tijd vond dit plaats tijdens de les biologie op de middelbare school. Maar seksuele voorlichting wordt inmiddels niet alleen aan pubers, maar ook aan kinderen gegeven. De onderwijsinspectie heeft seksuele vorming op de basisschool verplicht gesteld.

Dat leidt tot ridicule vormen van ‘creativiteit’. Juffen en meesters die voor de klas met groente en fruit seksuele handelingen demonstreren, en afbeeldingen van geslachtsdelen tot in detail in beeld brengen. Het is ongezond om kinderen te confronteren met zaken waar ze nog niet aan toe zijn. Dat kan hun emotionele ontwikkeling schaden. Kinderen mogen ook geen bier drinken, blowen of autorijden. Hetzelfde principe als met films kijken: wat voor een achtjarige spannend is, kan een kind van vijf nachtmerries bezorgen.

De voorlichting wordt gerechtvaardigd met allerlei misleidende argumenten. Eén daarvan is dat kinderen steeds vroeger in aanraking komen met seksualiteit. Als dat het probleem is, moet je juist voorkomen dat ze op jonge leeftijd met seksualiteit in aanraking komen. Seksuele voorlichting zal ertoe leiden dat kinderen juist eerder met seksuele relaties beginnen. Waarschuwingen beklijven minder dan beelden; kinderen hebben de neiging om te reproduceren wat ze zien.

Het is het exclusieve recht van de ouders om te beslissen wanneer, hoe en óf hun kinderen seksuele voorlichting krijgen. Haal seksuele voorlichting zo snel mogelijk uit het basisonderwijs. Breng het terug naar de biologieles in de tweede klas van de middelbare school. Of beter nog: bemoei je er helemaal niet mee.

    • Michiel Klinkhamer