Restaurant in New York verkozen tot beste ter wereld

Het New Yorkse restaurant Eleven Madison Park prijkt bovenaan de prestigieuze lijst van The World’s 50 Best Restaurants. De Librije in Zwolle staat op plek 34.

Daniel Humm (rechts), de Zwitserse chef-kok en eigenaar van Eleven Madison Park, het beste restaurant ter wereld in 2017.
Daniel Humm (rechts), de Zwitserse chef-kok en eigenaar van Eleven Madison Park, het beste restaurant ter wereld in 2017. Foto Mal Fairclough

Het restaurant Eleven Madison Park in New York is door het Britse magazine Restaurant, de organisatie achter The World’s 50 Best Restaurants, uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Daarmee volgt de Zwitserse chef-kok Daniel Humm zijn Italiaanse collega Massimo Bottura op, die vorig jaar met Osteria Francescana in Modena op één stond. Dat restaurant staat nu tweede, terwijl het Spaanse El Celler de Can Roca (winnaar in 2013 en 2015) de top drie complementeert.

Twitter avatar TheWorlds50Best The World’s 50 Best So the World’s Best Restaurant is… Eleven Madison Park! #Worlds50Best @wguidara https://t.co/rJsaOXsyqO

De prestigieuze lijst wordt jaarlijks bepaald aan de hand van het oordeel van meer dan duizend chefs, restaurateurs, culinair recensenten en reislustige gourmands van over de hele wereld. De organisatie schrijft over het beste restaurant van 2017:

“Het is de perfecte combinatie van buitengewone gastvrijheid en voortreffelijk eten op een iconische locatie in New York dat dit jaar van Eleven Madison Park het beste restaurant ter wereld maakt.”

Wat de liefhebber van het betere voedsel zich moet voorstellen bij dat ‘voortreffelijke eten’, maakt de website van Eleven Madison Park niet precies duidelijk. Het restaurant verklapt alleen dat het vanaf volgende week een elfgangendiner serveert, dat bestaat uit “de meest belangrijke gerechten” die het de afgelopen elf jaar heeft geserveerd. De prijs: 295 dollar. Fooien worden niet geaccepteerd. Voor bij het eten kunnen de gasten een mooie wijn kiezen van de ruim 180 pagina’s tellende drankenkaart.

Lees ook over de verkiezing van The World’s 50 Best Restaurants: De Oscars van de gastronomische wereld

Bij NRC-recensent Joël Broekaert staat Eleven Madison Park al een tijdje hoog op zijn verlanglijstje. “Dat dit restaurant tot de topklasse behoort was al wel langer duidelijk.” Broekaert slaagde er al wel in een tafel te reserveren bij de nummer één van vorig jaar: Osteria Francescana in Modena, dat dit jaar op de tweede plek staat. Gewoon, door een paar dagen van tevoren te bellen. Mazzel, geeft hij toe. Maar de ervaring was subliem. “Die kok is een intellectuele kunstenaar. Hoe hij bijvoorbeeld kookte met Parmezaanse kazen die door de aardbeving in het gebied gebroken waren. Die kapotte kazen maakte hij nog meer kapot, door ook de bestandsdelen helemaal uit elkaar te trekken. Geweldig.”

De precieze notering in de World Best Restaurants maakt volgens Broekaert niet zo bar veel uit. “De top vijf is allemaal briljant. Maar: voor een topklasse tarbot beurre blanc hoef je hier niet te zijn. Dit zijn avant-garde restaurants, die echt iets nieuws willen uitproberen.”

Nederlandse inbreng

Ook Nederland is vertegenwoordigd op de lijst: De Librije van chef-kok Jonnie Boer staat op de 34e plaats, vier plaatsen hoger dan vorig jaar en vlakbij de topnotering uit 2014, toen het driesterrenrestaurant in Zwolle op 29 stond. Over de Librije schrijft het Britse magazine:

“Het menu van dit invloedrijke Nederlandse restaurant is afgestemd om de specifieke smaken van individuele gasten tegemoet te komen. Zo kunnen ze een uniek vijf-, zes- of zevenganger diner voor ieder persoon afstemmen.”

Nog hoger staat de Nederlandse chef Richard Ekkebus, uit Zeeland afkomstig, die met zijn restaurant Amber in Hongkong op plek 24 is geëindigd. Dat restaurant heeft ook twee Michelinsterren.

Lees ook over twee eetstalletjes in Singapore met een Michelinster: Niet alle fastfood krijgt sterren

De verkiezing begon ooit in 2002 als vooruitstrevende tegenhanger van de uitreiking van de Michelinsterren, de bekendste culinaire prijzen. Tegenwoordig is de ranglijst een van de meest gerespecteerde erkenningen in de gastronomie. Dit jaar vond de uitreiking plaats in het Australische Melbourne.