PVV zoekt kandidaten voor zestig gemeenten

Het gaat om gemeenten waar de PVV goed scoorde tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, zoals Edam-Volendam, Rucphen, Dordrecht en Arnhem.

Geert Wilders brengt zijn stem uit tijdens de Tweede Kamerverkiezingen.
Geert Wilders brengt zijn stem uit tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Foto Robin Utrecht/ ANP

De PVV wil bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar in zestig gemeenten meedoen. Dat heeft de tweede partij van Nederland op woensdag bekendgemaakt op haar website. Het gaat om gemeenten waar de PVV veel stemmen haalde tijdens de Tweede Kamerverkiezing, zoals Edam-Volendam, Venlo en Rucphen. Daaronder vallen ook grotere steden zoals Dordrecht, Arnhem en Den Bosch.

Eerder deze week liet de rechts-populistische partij al weten dat ze in Rotterdam, Urk en in de Twentse gemeenten Enschede, Almelo en Twenterand mee willen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

‘Verplichting naar kiezers’

In het interview met het Algemeen Dagblad geeft Wilders aan dat hij de verplichting voelt richting zijn kiezers om te zorgen voor vertegenwoordiging op lokaal niveau.

“Dit is dus een gigantisch grote stap, maar als je de tweede partij van Nederland bent, schept dat verplichtingen. Bijvoorbeeld om mensen ook op lokaal niveau te vertegenwoordigen”.

In hoeveel gemeenten de PVV daadwerkelijk op de kieslijst staat in maart 2018 hangt af van de kwaliteit van de kandidaten. “Het kan zijn dat er vijftig overblijven als we niet genoeg voldoende gekwalificeerde kandidaten vinden”, aldus Wilders. Het enige lid van de PVV gaat zich niet bemoeien met de dagelijkse gang van zaken in de gemeenteraden. Dat laat hij over aan de fractievoorzitters van in de Provinciale Staten. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de werving, selectie en opleiding van de kandidaten.

Lees ook een analyse van NRC-redacteur Enzo van Steenbergen: De PVV schraapt alle glazen leeg

De PVV zit nu alleen in Den Haag en Almere in de gemeenteraad. Om daadwerkelijk uit te groeien tot een brede volkspartij moet de PVV veel nieuwe kandidaten aantrekken, wat tevens een groot risico op incidenten oplevert. Maar daar is Wilders niet bang voor, zo laat hij weten. Voor de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen koos Wilders nog voor de meest veilige optie door alleen vertrouwelingen te kiezen. Zelfs de directeur bedrijfsvoering stond op de lijst.