PPG zet Akzo nog maar eens onder druk

Herhaalde uitnodiging PPG wil graag aan AkzoNobel uitleggen waarom fuseren het beste is. Akzo blijft stoïcijns PPG afwijzen. Voorlopig.

Het Amerikaanse verfbedrijf PPG weet wat het beste is voor iedereen: dat AkzoNobel zich laat overnemen. Dat is goed voor „alle belanghebbenden van AkzoNobel”, verklaarde PPG-topman Michael McGarry woensdag in een persbericht. Daar is McGarry nu „nog meer van overtuigd”. Op nog vier andere plaatsen in de verklaring van één pagina stelt PPG vast dat alle „belanghebbenden” er beter van worden als PPG en AkzoNobel samengaan.

Daar denkt de top van AkzoNobel anders over. Het Nederlandse verfbedrijf met 46.000 werknemers heeft al twee biedingen van PPG afgewezen. Het bod van 90 euro per aandeel is te laag, de overname zal stuiten op mededingingsbezwaren en samengaan zal leiden tot het verdwijnen van banen, reageerde AkzoNobel twee weken geleden.

PPG geeft graag gedetailleerde antwoorden op alle punten van zorg

Woensdag liet PPG weten AkzoNobel nog steeds te willen overnemen. Het persbericht was een moetje: volgens de Nederlandse overnameregels moet een bieder vier weken na het eerste bod laten weten wat hij van plan is. Maar PPG greep de gelegenheid aan om de druk nog eens op te voeren. PPG vindt dat de top van AkzoNobel nu eindelijk moet ingaan op de uitnodiging om te praten. Dan kan PPG „gedetailleerde antwoorden” geven op alle „punten van zorg”.

Het is tijd geworden dat AkzoNobel luistert naar de „toenemende verzoeken” om met PPG in gesprek te gaan. Van wie die verzoeken komen, vermeldt PPG niet, maar het bedrijf doelt waarschijnlijk op AkzoNobels aandeelhouders. Zij zien een overname als een kans om geld te verdienen, sommige aandeelhouders zetten de bedrijfstop onder druk.

Hard to get

Van PPG’s herhaalde oproep is Akzo niet erg onder de indruk, blijkt uit gesprekken met betrokkenen. Het bedrijf is niet van gedachten veranderd. Een hardnekkige weigering kan echter ook strategisch zijn, bijvoorbeeld om het geboden bedrag omhoog te krijgen. Dan is het niet uitgesloten dat de Akzo-top toch nog met PPG aan tafel belandt. Verzekeraar Delta Lloyd speelde aanvankelijk ook hard to get, na een ongewenst overnamebod van NN Group. Een paar weken na de afwijzing van het bod gingen de bedrijven toch met elkaar in onderhandeling en sloten ze een deal.

Als AkzoNobel blijft weigeren, kan PPG altijd nog een vijandig bod doen. Dat sloot topman McGarry eerder al niet uit. Maar dan zou PPG wel een overname doen tegen het nationale sentiment in. Niet alleen AkzoNobel verzet zich, ook Nederlandse politici en prominenten uit het bedrijfsleven willen dat het verfbedrijf Nederlands blijft.

Lees ook dit interview met PPG-topman Micheal McGarry:
Wij laten AkzoNobel niet meer los

AkzoNobel doet ondertussen hard zijn best om zijn aandeelhouders tevreden te stellen. Het heeft al beloofd de bedrijfstak die chemicaliën maakt af te splitsen en maakt over twee weken nieuwe „groeiplannen” bekend, tijdens een speciale beleggersbijeenkomst. De boodschap: AkzoNobel weet ook wat het beste is voor iedereen. Dat is zelfstandigheid.