Winnaar Elfstedentocht ’47 overleden

De 93-jarige Jan van der Hoorn werd tot winnaar van de Elfstedentocht van 1947 verklaard nadat de eerste vier finalisten gediskwalificeerd waren.

Vierde van rechts: Jan W. van der Hoorn tijdens de Elfstedentocht van 1947. Foto ANP

Elfstedentochtwinnaar Jan W. van der Hoorn is op 93-jarige leeftijd overleden, meldt persbureau ANP. Hij finishte op de vijfde plek tijdens de zware Elfstedentocht van 1947. Echter, omdat de vier schaatsers voor hem gediskwalificeerd werden, werd Van der Hoorn tot winnaar uitgeroepen. Zijn neef Jan J. van der Hoorn won vervolgens de tocht van 1956.

De Elfstedentocht van 1947 was bijzonder zwaar, waardoor slechts weinig mensen de tocht afmaakten. Bovendien barstten na afloop van de tocht protesten los, omdat de eerste vier finalisten elkaar zouden hebben geholpen om de eindstreep te halen. De organisatie stelde een commissie in, die enkele maanden later besloot om de eerste prijs aan de nummer vijf te geven: Van der Hoorn.

Jan W. van der Hoorn schaatste als toerrijder mee in de tochten van 1985, 1986 en 1997. Zijn neef overleed in november vorig jaar.

    • Len Maessen