Oud-Vestia-topman Staal gearresteerd

Verduistering Erik Staal wordt verdacht van het verduisteren van 1,2 miljoen euro. Het geld zou afkomstig zijn van een stichting die hij bestuurt.

Oud-topman van woningcorporatie Vestia Erik Staal (66) is maandag gearresteerd. Hij wordt verdacht van witwassen, fraude en verduistering, bevestigde het Openbaar Ministerie dinsdag.

Opsporingsdienst FIOD heeft zijn woning doorzocht, waar administratie en elektronica in beslag werd genomen. Daarnaast zijn een woning in Bonaire, België en Zuid-Afrika doorzocht en werd beslag gelegd op een pand van Staal in Amsterdam, ter waarde van 1,47 miljoen euro. Ook wordt de zus van Staals ex-vrouw verdacht van medeplichtigheid aan witwassen.

Staal werd aangehouden vanwege zijn bestuurswerk bij een stichting die huisvesting verzorgt voor inwoners van Zuid-Afrika. Volgens het OM heeft hij 1,2 miljoen euro van deze stichting, Housing Association South Africa (HASA), gebruikt voor „privédoeleinden”. Daarbij zou hij gebruik gemaakt hebben „van valselijk opgemaakte stukken”. De stichting werd onder meer gefinancierd door corporatie Vestia. Vanaf de oprichting van HASA in 1996, zit Staal in het bestuur van de stichting. Sinds 2000 is hij de enige bestuurder.

In 2013 maakte televisieprogramma Brandpunt al melding van een conflict tussen Vestia en Staal over geld in stichting HASA. Volgens Brandpunt zou Staal 4 miljoen euro in HASA hebben gestopt. Een deel van het geld zou niet traceerbaar zijn. In berichtgeving van Brandpunt ontkende Staals advocaat dit.

Staal trad in 2012 af als topman van Vestia toen bleek dat de corporatie op omvallen stond, nadat het voor 23 miljard euro aan derivaten (renteverzekeringen voor leningen) had afgesloten. Die bleken zeer riskant toen de rente tijdens de eurocrisis daalde.

Ook kwam aan het licht dat kasbeheerder Marcel de V. en tussenpersoon Arjan G. miljoenen hadden verdiend met deze derivaten. Staal heeft altijd ontkend dat hij daar vanaf wist en hij wordt er ook niet van verdacht.

    • Geertje Tuenter